Ковжуна вул.

Ковжуна вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Вулиці Вороного і Дудаєва з’єднує вулиця Ковжуна, названа так 1993 року на честь українського графіка, маляра та мистецтвознавця Павла Ковжуна (1896-1939); частина вулиці від Вороного до Чайковського від 1892-го називалася Бельовського на честь львівського історика, директора Закладу імені Оссолінських Августина Бельовського (1806-1876); 1941 року – Маяковського на честь російського поета Владіміра Маяковського (1893-1930); в часи німецької окупації – Рудольф Альтґассе на честь австрійського маляра Рудольфа фон Альта (1812-1850); у 1946-1963 роках – Глазунова на честь російського композитора Алєксандра Глазунова (1865-1936), у 1963-1993 рр. – Спартака на честь провідника повстання рабів у Римській імперії I століття до Різдва Христового. Частина вулиці від Чайковського до Дудаєва від 1860 року мала назву Святої Анни, від 1871-го – Слюсарська, від 1885-го – Сокола на честь польського гімнастичного товариства, яке тут містилося, у 1944-1993 роках – Спартака.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, неокласицизм.

Джерело: “”, 24 жовтня 2008 року, № 156 (464)