^Ко

Ковжуна вул.

Ковжуна вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Вулиці Вороного і Дудаєва з’єднує вулиця Ковжуна, названа так 1993 року на честь українського графіка, маляра та мистецтвознавця Павла Ковжуна (1896-1939); частина вулиці від Вороного до Чайковського від 1892-го називалася Бельовського на честь львівського історика, директора Закладу імені Оссолінських Августина Бельовського (1806-1876); 1941 року – Маяковського на честь російського поета Владіміра Маяковського (1893-1930); в часи німецької окупації – Рудольф Альтґассе на честь австрійського маляра Рудольфа фон Альта (1812-1850); у 1946-1963 роках – Глазунова на честь російського композитора Алєксандра Глазунова (1865-1936), у 1963-1993 рр. – Спартака на честь провідника повстання рабів у Римській імперії I століття до Різдва Христового. Частина вулиці від Чайковського до Дудаєва від 1860 року мала назву Святої Анни, від 1871-го – Слюсарська, від 1885-го – Сокола на честь польського гімнастичного товариства, яке тут містилося, у 1944-1993 роках – Спартака.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, неокласицизм.

Джерело: “”, 24 жовтня 2008 року, № 156 (464)

Ліворуч – вул. Вороного, праворуч – вул. Ковжуна. 16 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Ковжуна, праворуч – вул. Вороного.
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Чайковського, праворуч – вул. Ковжуна.
Вигляд з боку вул. Ковжуна. 7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.
Житловий будинок (№ 7) (+)
До 1939 р. в будинку (вул.Ковжуна, 8) знаходилась 7-а гімназія; після 1945 р. – середня школа (тут навчалась кінорежисер Л.Шепітько, меморіальна…
Гімназія (№ 8) (+)
Житловий будинок (№ 9а) (+)
Будинок (№ 9) (+)
Будинок (вул.Ковжуна, 10) споруджено в 1910 р. для друкарні, яка працює тут досі (1999 р.). Фасад у стилі арт-деко запроектував у 1925 р.…
Друкарня (№ 10) (+)
2012 р. Перспектива від вул. Дудаєва в бік вул. Чайковського