2009 р. Відкритий лист Андрія Салюка до депутатів Львівської обласної ради

Андрій Салюк

Дата: 03.06.2009

Документ дослівно. Відкритий лист голови Львівської обласної організації УТОПІК Андрія Салюка до депутатів Львівської обласної ради

29 травня 2009 року на засіданні депутатської комісії з питань комунального майна та приватизації Львівської обласної ради прийнято рішення відібрати приміщення Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури за адресою вул. Коперніка, 40а і передати його державній структурі (представництву уповноваженого з прав людини).

Оголошена причина – поганий стан приміщення, яке потребує ремонту. Дане рішення депутати приймали без жодного повідомлення Товариству. На основі якого нормативного документу воно було ухвалене, адже жодної перевірки стану приміщення ЛОО УТОПІК членами офіційної комісії від ЛОР не проводилось.

Я, Андрій Салюк, обраний 26 березня 2009 року Головою Ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури звертаюсь з проханням до депутатів Львівської обласної ради прийняти рішення про подальше надання в оренду Товариству приміщення за адресою вул. Коперніка, 40а. Прошу усіх, кому не байдужа доля культурної спадщини Львівщини підтримати Товариство в його законних правах. Споруду за адресою вул. Коперніка, 40а Українське Товариство охорони пам’яток історії та культури займає з 1973 року після того, як Товариство його відреставрувало.

Це приміщення – єдине, яке орендує пам’яткоохоронна організація Львівщини.

Впродовж кількох останніх років Товариство пережило значну організаційну кризу. За останні два місяці, після оновлення керівництва, Товариство розпочало та провадить активну і плідну діяльність, створило спеціалізовану бібліотеку пам’яткоохоронної літератури, розпочало та провело власним коштом ремонт частини приміщення. На даний момент ідуть міжнародні переговори з організаціями Німеччини, Польщі, Литви і Естонії про співпрацю і партнерство у залученні ресурсів та досвіду реставрації для збереження пам’яток Львівщини.

В момент, коли Товариство відновило свою активну діяльність і впродовж неповних двох місяців провело круглі столи, надзвичайно важливе громадське слухання з проблем скандальної новітньої забудови в історичному середовищі, організувало та провело міжнародну науково-практичну конференцію з питань реставрації пам’яток, а також завершило ремонт найбільш проблемної частини приміщення, депутати, навіть не повідомивши Товариство, прийняли рішення забрати приміщення у його законного користувача!

Шановні депутати Львівської обласної ради!

Ми з багатьма з вас зустрічались в Києві на Помаранчевій революції. Так що ж, хіба ви туди їхали, щоб стати депутатами? Щоб дістати змогу відбирати майно? Не вірю! Ми були там разом задля нашого майбутнього! Задля наших дітей! І ви і я там були, щоб припинити «бєзпрєдєл»! Так що ж тепер сталося? Чому ви робите так, як робив кучмівський режим?! Чому ж ви як москалі приходите і забираєте те, що сподобалось?! Невже сталось якесь дежавю і відроджується кучмізм чи відбувається прихід «третіх совєтів»?!

Так, є проблеми утримання будинку. Але ж Товариство не комерційна структура. Це товариство людей, які опікуються, дбають про культурну спадщину. Про нашу культурну спадщину! А скільки і як обласна рада допомогла? Фінансували ремонт? Та ні. От і проблеми. Але ж і нова структура, якій ви хочете віддати приміщення Товариства не буде заробляти, а ремонти буде робити за бюджетні гроші. За гроші, які буде вимагати у державного і обласного бюджету.

То що ж це за претензії про погане утримання приміщення? Ви ж не утримуєте приміщення обласної ради за членські внески депутатів?! Фінансування здійснюється з бюджету. Новий господар, якому ви хочете передати наше приміщення фінансуватиме ремонт також із бюджету. Але чому ж тоді такий поділ на чорних, які «грішні», бо фінансують ремонт і утримання з членських внесків і благодійних пожертв і білих, які фінансуються з бюджету?

Так, в Товаристві були проблеми. А як ми – і я і ви, допомагали? Я – зголосився і маю намір прикласти всіх зусиль, витягнути Товариство і налагодити роботу, відновити ту потугу і, врешті, славу, яка була в Товаристві 15 років тому. Ви – забираєте приміщення! Приміщення, яке завжди, навіть при совєцкій владі належало Товариству. Чому ж ви на слабого, вірніше на ослабленого, налітаєте як коршуни? Щоб добити? І це в момент, коли Товариство знову демонструє свою позицію та провадить активну діяльність.

Деякі депутати на засіданні комісії говорили, що теж вболівають за пам’ятки. То запрошую в Товариство. Давайте разом, спільними силами на мої і ваші(!) членські внески відремонтуємо приміщення Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури на вулиці Коперніка,40а! А ще й до того складемо внески, залучимо пожертви і: відреставруємо церкви, збережемо цвинтарі, порятуємо замки і надрукуємо для наших дітей книжки про нашу безцінну культурну спадщину!

Ціла Європа, кожна цивілізована країна світу має такі ж товариства. Чи Товариство опіки над пам’ятками в Польщі, чи Товариство шанувальників старовини в Німеччині, чи УТОПІК в Україні. Тільки, наприклад, діяльність таких товариств в Польщі підтримується і фінансується урядом воєводства, в Німеччині – владою кожної із земель. Чому ж у нас ті, хто хоче допомогти збереженню пам’яток такі упосліджені?! За кордоном такі організації підтримуються, бо влада розуміє, що ці товариства дбають про збереження Національної Культурної Спадщини! Того, що завжди було основою національної і культурної самосвідомості! А в нас?

Ми не просимо грошей, ми просимо дати можливість відродити, розвинути нашу організацію. Ми просимо не забирати в нас те, на базі чого плануємо розбудувати Товариство і перетворити його на Центр збереження культурної спадщини! Центр, до співпраці з яким вже зголосились усі пам’яткоохоронні організації Львівщини (ІКОМОС, ТШЛ, НТШ та ін.).

Товариство не відчуває підтримки, та ще й забирають приміщення! То що ж ви як круки – чекали коли воно знесилиться, щоб накинутися на нього?! Не можу, не хочу повірити в це! Мені здається, це просто непорозуміння, помилка! І я вірю в добру волю і в щире розуміння проблеми.

Я сподіваюся, що депутати Львівської обласної ради, наші депутати і, в кінці – мої депутати зроблять правильний вибір на користь Товариства, на користь майбутнього нашої спільної культурної спадщини!

* * * * *

29 травня цього року на засіданні депутатської комісії з питань комунального майна та приватизації Львівської обласної ради прийнято рішення відібрати приміщення Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури і передати його державній структурі (представництву Уповноваженого з прав людини). Про це 2 червня ЗІК повідомив голова ради ЛОО УТОПІК Андрій Салюк.

Як зазначив Андрій Салюк, рішення депутати приймали без жодного повідомлення Товариства. Приміщення Українське Товариство охорони пам’яток історії та культури займає з 1972 року після того, як Товариство його відреставрувало. Оголошена причина – поганий стан приміщення, яке потребує ремонту.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»