^Ко

Коперника вул.

Коперника вул.

Вулиця відома з 15 ст.

Проспект Свободи з перехрестям вулиць Вітовського, Сахарова та Нечуя-Левицького з’єднує вулиця Коперника, названа так 1871 року на честь видатного польського астронома, творця геліоцентричної теорії будови Сонячної системи Міколая Коперника (1473-1543).

Частина вулиці до перетину з вулицею Бандери від 1530-го називалася Сокільницька, від 1690 року – Широка. Частина її до перетину з вулицею Нечуя-Левицького в XVIII ст. мала назву святого Лазаря на честь однойменного костелу та шпиталю, в 1871-1934 роках – Коперника, від 1934-го по 1950-й – Томіцького на честь бригадного генерала Польського антиросійського повстання 1830 року Яна Томіцького (1786-1847), у 1950-1963 роках – Сєрова на честь російського живописця Валентина Сєрова (1865-1911).

У польський період адресу № 2 мав ювелірний магазин Лімановського, книгарня Мінчелеса та магазин електротехнічних товарів Кагане. Нині такої адреси не існує, найімовірніше, що ці крамниці містилися у частині будинку на проспекті Свободи № 1/3 з боку вулиці Коперника.

Адресу № 8 за Польщі мала редакція газети “Місячник фотографічний”, нині цієї адреси не існує.

Адресу № 15-а у 1950-х роках мало ательє з пошиття хутряних виробів, тепер цієї адреси не існує.

У будинку № 28 за польських часів розташовувався ресторан Яворського, у 1950-60-х роках тут була майстерня з ремонту взуття, майстерня артілі “Швейпром” і перший в СРСР музичний салон, який відкрили в жовтні 1962-го, тепер тут салон годинників “Прайм-Тайм”, продуктовий магазин “Абрикос” і салон краси “Стіліссімо”.

Адресу № 28-а нині має банк “Дністер”. У будинку № 30 до 1939 року була страхова компанія “Полонія” і магазин взуття “Вінда”, у 1950-х – майстерня з ремонту електроприладів і жіночих панчіх, у 1960-80-х роках – пункт прокату телевізорів, радіоприймачів і магнітофонів і магазин радіоелектротоварів, нині тут “Укрсиббанк” і центр здоров’я “Шарель”.

П’ятиповерховий житловий будинок № 33 збудовано в 1950-х роках.

Адресу № 34 у повоєнні часи мав спортивний майданчик Львівського державного університету, розташований на місці зруйнованої 1939 року авіабомбою церкви Святого Духа і корпусів греко-католицької богословської академії, на його місці в 1970-х роках збудували новий корпус АТС.

У будинку № 35 за часів СРСР містився пункт фабрики-пральні. На фасаді будинку вул. Коперника, що прилягає до будівлі Головної пошти й має адресу Дорошенка, 41, вміщено меморіальну стелу на честь ректора греко-католицької богословської академії митрополита Йосипа Сліпого (автор Ю. Савко, 1997 рік).

У сквері на розі вулиці Коперника та Стефаника 1970 року спорудили погруддя вождеві світового пролетаріату Владіміру Лєніну на честь сторіччя від дня народження, яке не простояло й кількох років – його демонтували через непрезентабельний вигляд, особливо під час дощу, коли струмені води через недогляд проектантів спотворювали кам’яне обличчя вождя.

Адресу № 38 1946 року мала залізнична школа № 18, нині цієї адреси не існує.

У будинку № 43 за Польщі містилася перукарня Перльмутера, яка існує досі, від часів СРСР тут також працює продуктовий магазин.

Адресу № 54/56 за польських часів мала автомобільна крамниця і майстерня “Мотор”, наразі в будинку № 54 міститься аптека й оптика, а в будинку № 56 магазин канцтоварів “Клондайк”.

Адресу № 68 до війни мала молочарня Берти Ясінської, нині цієї адреси не існує.

Джерело: “”, 25 липня 2008 року, № 106 (415)

План (верхня частина)
2008 р. Перспектива від просп.Свободи
Будинок (вул.Коперніка, 1) споруджено в 1892 р. (архіт. Я.Шульц). 	Від 1828 р. тут знаходиться аптека. В 1853 р. тут було запалено першу в світі…
Будинок (№ 1) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 3) споруджено в 1909 р. (архіт. А.Захаревич) у стилі сецесії для італійської страхової компанії “Assicuracioni generali…
Страхова компанія “Трієст” (№ 3) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 4) споруджено в 1912 – 1914 рр. (архіт. А.Захаревич) у стилі класицизму для земської кредитної спілки. До 1939 р. тут…
Банк (№ 4) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 5) споруджено в 1911 р. (архіт. Р.Фелінський, скульптор З.Курчинський) у середньовічному стилі як прибутковий будинок…
Житловий будинок (№ 5) (+)
Фасад по вул. Коперника. 7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 7 у період польської влади був магазин одягу Наделя, від часів СРСР і до…
Житловий будинок (№ 7) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 9) споруджено в 1912 р. (архіт. К.Теодорович). З 1912 р. тут містився кінотеатр ім.Коперніка. 	Будинок пам’ятний тим, що тут…
Житловий будинок (№ 9) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 11 за польських часів містилася Організація єврейських купців, промисловців і ремісників та Друкарня…
Житловий будинок (№ 11) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 12) споруджено в 1908 р. (архіт. М.Лужецький, Е.Жихович) у стилі класицизму, фасад оздоблено рельєфами “Чотири пори року”. …
Житловий будинок (№ 12) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 14) споруджено в 1908 р. (архіт. М.Лужецький, Е.Жихович) у стилі італійських палаццо. 	У будинку № 14 за польської влади…
Житловий будинок (№ 14) (+)
Палац 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави”…
Палац Потоцьких (№ 15) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 16) реконструйовано в 1888 р. (архіт. І.Левинський) для майстар органів та фортепіано Яна Слівінського (його фабрика була на…
Житловий будинок (№ 16) (+)
Палац мистецтв (вул.Коперніка, 17) споруджено в 1996 р. (архіт. В.Каменщик) у стилі класицизму. На розі – скульптура св.Луки (скульптори Д.Крвавич,…
Палац мистецтв (№ 17) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 18 за польських часів містився магазин фотографічного приладдя “Барвік”, у 1950-х тут працював…
Житловий будинок (№ 18) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Коперніка, 20) споруджено в 1820-х рр, у стилі ампір (архіт. Ф.Бауман). Припускають, що тут до 1848…
Будинок (№ 20)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Коперника, праворуч – вул. Стефаника. 	У будинку № 21 за польських часів розташовувався…
Житловий будинок (№ 21) (+)
Будинок (вул.Коперніка, 22) споруджено в 19 ст., фасад перебудовано у 1885 р. 	У будинку № 22 до 1939 року містилося фотоательє “Мальвіна” і…
Житловий будинок (№ 22) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Коперника, праворуч – вул. Колесси. 	У будинку № 23 в 1950-х роках містилося ательє індпошиву…
Житловий будинок (№ 23)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – будинок по вул. Колесси 2; далі направо – будинок по вул. Коперника, 25.
2012 р. Забудова непарного боку
Монастир-шпиталь св.Лазаря 17 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект).…
Кляштор св.Лазаря (№ 27) (+)
Церква св.духа (№ 36)
Церква св.духа (№ 36) (+)
Пам’ятник М.Шашкевичу встановлено в 1990 р. (скульптори Д.Крвавич, М.Посікіра). 	з 2002 року відновили роботу годинника з боєм на вежі. Біля музею…
Пам’ятник М.Шашкевичу (+)
15 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	Криниця споруджена в 1970 р. Барельєф “Водолій” виконав скульптор Т.Бриж.
2007 р. Криниця проти пам’ятника Шашкевичу (+)
Палац з брамою 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 52]. 	Палац з…
Палац Сапіг (№ 40а) (+)
Палац графів Бєльських (вул.Коперніка, 42а) споруджено в 1923 р. (архіт. Я.Багенський) у стилі класицизму. 	Нині (1999 р.) – Будинок вчителя. 	У…
Палац Бєльських (№ 42а) (+)
Дереворит М.Барабаша
19 ст. Перспектива вул.Коперніка
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 44 за радянських часів був прокатний пункт, тепер тут розташована страхова компанія “Алькона” і…