2010 р. Почесний консул Казахстану претендує на львівський палац Сапіг. Чи обійдеться без…

2010 р. Почесний консул Казахстану претендує на львівський палац Сапіг. Чи обійдеться без скандалу?

Дата: 17.02.2010

«Містом ширяться чутки про те, що вкотре приміщення, у якому розташоване львівське Товариство охорони пам’яток (а тепер вже не тільки товариство, а й Центр культурної спадщини), хочуть забрати й розмістити у ньому Почесне консульство Казахстану у Львові», – сказав 16 лютого на прес-конференції у Львові голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток і культури та віце-президент українського національного комітету ІКОМОС Андрій Салюк.

«Це дуже дивні й незрозумілі для нас речі. Я очікую на зустріч із головою облдержадміністрації. Думаю, що, коли поясню йому, про що йдеться, то проблеми будуть зняті», – сподівається Андрій Салюк.

За словами Андрія Салюка, уся культурна громада України дуже шанує діяльність почесного консульства Казахстану у Львові, як і загалом дружні зв’язки з народом Казахстану.

«Ми всі добре знаємо, як у Казахстані добре і з розумінням ставляться до українців, сприяючи створенню українських для дітей нашої діаспори. Ми знаємо про їхнє ставлення до Шевченка, – там є три пам’ятника Кобзареві, якого вони шанують. Але у випадку із приміщенням для почесного консульства у Львові, я думаю, що це було некоректне рішення, якась некоректна підказка людей, які хотіли зміцнити культурні контакти із Казахстаном, проте такий крок буде тільки на погіршення відносин. Нормальні люди це усвідомлюють, і я думаю, що цю проблему можна вирішити», – сказав Андрій Салюк.

Наразі у палаці Сапіг на вул. Коперніка, 40а, окрім ЛОО УТОПІК та Центру культурної спадщини, створеного пам’яткоохоронними організаціями Львова, які об’єдналися з метою координації та спільних дій щодо збереження пам’яток, розташовується також Центр регіонального муніципального розвитку.

«Ми мали із цим центром розмову про те, що він вибирає одне з двох: або цей центр у своїй діяльності підключається до наших пам’яткоохоронних програм, або звільняє приміщення. Центр висловив готовність співпрацювати із нами у заходах з охорони культурної спадщини. У цьому палаці також розмістять свої бюра ІКОМОРС та Товариство шанувальників Львова. Ми хочемо, щоб всі організації, які займаються охороною пам’яток були зосереджені в одному місці», – сказав Андрій Салюк, нагадавши, що Львівська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії і культури орендує приміщення на вул. Коперніка, 40а в управління комунального майна області за 1 грн в рік.

У 1972 році, коли постало питання про ліквідацію цього будинку, УТОПІК виступило з ініціативою відреставрувати палац своїм коштом. Реставрація відбувалася до 1976 коштом членських внесків і благодійних пожертв на УТОПІК.

Під час розмови, яка відбулася сьогодні у Львівській облдержадміністрації, голова ЛОДА Микола Кміть запевнив Андрія Салюка у тому, що приміщення на вул Коперніка, 40-а залишиться за ЛОО УТОПІК.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»