2007 р. Перед Великоднем у малій трапезній Домініканського монастиря відкрили настінні розписи

Дата: 29.03.2007

Під час ремонту приміщення колишньої малої трапезної Домініканського монастиря із метою пристосувати його під бібліотеку Львівського музею історії релігії, було виявлено настінні орнаментальні та сюжетні розписи, – про це сьогодні, 29 березня, із посиланням на директора музею Зоряну Білик повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

Про розписи у великій монастирській трапезній, пристосованій під виставковий та актовий зали, було відомо усім (тепер ці картини із зображенням краєвидів із монастирями оо. домініканів в Галичині законсервовані й чекають на реставраторів). Натомість про існування настінного малярства у малій трапезній знало небагато людей.

«Оскільки я дуже довго працюю у цьому музеї, то пам’ятала, як у 1970-их роках майстри виявили якісь розписи, але відкривати тоді їх не дозволив один із партфункціонерів, оскільки зображення не могло бути нерелігійного характеру, а тут саме розташовувався радянський відділ експозиції. Під час цьогорічного ремонту, який ми сподівалися завершити швидко, аби розмістити тут унікальну музейну бібліотеку (для неї вже куплено спеціальне обладнання, стелажі, столи, комп’ютери тощо), реставратори, зробивши кілька зондажів, виявили малярський шар під тиньком забілених склепінь.

Це поліхромний живопис, який за манерою виконання можна датувати кінцем 18- початком 19 століття. Він доволі добре збережений. Дещо гірше збереглися орнаментальні розписи на клейовій основі, по-перше, тому що під час попередніх ремонтів їх намагалися зачищати. А по-друге, їх пошкодила волога і грибок, які в’їлися у ці стіни.

Виявивши настінне малярство, наш реставраційний відділ, звернувся по методичну допомогу до інституту «Укрзахідпроектреставрація», де є відповідні спеціалісти, бо власними силами нам нереально відреставрувати такий об’єкт, а роботи вже слід завершити до кінця року. Окрім того знахідка вимагає додаткового фінансування на її збереження, що не було передбачено попередніми кошторисами.

Тому музей очікує розуміння з боку владних установ та небайдужих меценатів», – розповіла завідувач відділу реставрації Львівського музею історії релігії п. Марія Боньковська.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»