Пам’ятник І.Підкові

Пам’ятник І.Підкові

Розмір зображення: 600:800 піксел

Пам’ятник І.Підкові (пл.І.Підкови) встановлено в 1982 р. (скульптор П.Кулик, архітектор В.Блюсюк). Іван Підкова, учасник боротьби Молдавії проти турецького гніту, був страчений полякаии у Львові 16 липня 1578 р. [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 52].

1982 р. львівський скульптор Петро Кулик власним коштом встановив тут пам’ятник Іванові Підкові. Від часів незалежності протягом багатьох років якийсь свідомий громадянин у написі “герой українського, російського та молдавського народів” періодично скрупульозно замальовує білою фарбою на пам’ятнику слово “російського”. Від початку ХХІ століття члени львівського товариства “Кіш” у козацьких строях щороку 16 червня – в день страти Івана Підкови – проводять біля пам’ятника панахиду, покривають скульптуру китайкою та стріляють із саморобних мушкетів.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)