Гауптвахта

Гауптвахта

Розмір зображення: 800:600 піксел

Гауптвахта 19 ст. (пл.І.Підкови) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Будинок гауптвахти споруджено в 1829 р. за проектом М.Брезані у стилі класицизму.

В одноповерховій будівлі 1829 року, яка колись слугувала гауптвахтою, за радянських часів і в перші роки незалежності був квітковий магазин № 1 “Троянда”, згодом – бар, нині у відреставрованій, на жаль, у стилі “євроремонту” будівлі відкрили казино “Шанс-Fashion Club”. Із 1950-х років на площі селилося багато голубів, тут навіть був для них фонтанчик, і чимало львів’ян приводили сюди своїх дітей, аби підгодувати птахів, які клювали пшоно та крихти хліба просто з долоні. Фонтанчик демонтували наприкінці 1970-х, а голуби, спочатку перемістившись до західної частини площі, остаточно зникли з неї наприкінці 1980-х років.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)