2011 р. Львівська облрада просить національного статусу для музею Грушевського у Львові

Львівська облрада звернулася до Президента України та Міністерства культури України щодо надання Державному меморіальному музеєві Михайла Грушевського у Львові статусу національного закладу України. “За” це рішення на сесії 20 грудня проголосували 73 депутати.

«Музей Михайла Грушевського у Львові – це наукова база грушевськознавства. Вітчизняні і зарубіжні вчені, грушевськознавці визначають дослідну роботу цього музею як ґрунтовну та перспективну. Його музейний фонд налічує 25 тис. одиниць збереження, чверть з яких складають меморіальні й оригінальні речі М. Грушевського та його родини.

Гордістю фондової збірки є оригінали видань Михайла Грушевського, його світлини, особисті речі, листи й автентичні документи, періодика, фото дружини Марії з Вояковських, її книжки, переклади, статті, епістолярії; фотографії, рукописи та особисті речі доньки Катерини Грушевської – талановитої вченої-дослідниці; домашня бібліотека, художні полотна, предмети вжитку родини; першовидання класиків української літератури, сучасників Михайла Грушевського; добірка автентичних матеріалів І Світової війни, періоду української революції та Центральної Ради», – сказано у зверненні.

Там також зазначається, що 29 вересня 2011 року музей відсвяткував 145-річчя від дня народження Михайла Грушевського. З нагоди відзначення ювілею видано наукові праці, розроблено нові музейні проекти.

«Звертаємося до Вас із проханням надати Державному меморіальному музеєві Михайла Грушевського у Львові статусу національного музейного закладу України», – сказано у зверненні.

«Західна інформаційна корпорація»