Костел св.Софії (№ 121а)

4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.

Костел Софії 1594 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Костел Софії 1594 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Костел св.Софії 1763 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

СОФИИ КОСТЕЛ, XVIII в. (ул. И. Франко, 121 а). Основан на месте деревянного, сгоревшего в 1672 г.

Памятник каменный, прямоугольный в плане. Пространство нефа дополняется граненой апсидой и небольшой квадратной пристройкой. Строгий фасад смягчают плавные линии развитого барочного фронтона, статуи в нишах.

Памятник – интересный образец небольших однонефных культовых сооружений, распространенных в XVII-XVIII вв. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 88 – 89].

Костел заснувала львівська міщанка Софія Ганель (власниця кам’яниці на пл.Ринок, 5) в 1594 р. В 1760-х рр. на місці дерев’яного споруджено мурований костел. Він майже цілком перебудований в 1864 р. (збереглися вівтар і закристія). Тоді ж на фасадах встановлено скульптури роботи П.Ойтеле. В 1993 р. заново освячений як церква св.Софії УГКЦ.

Церква св.Софії. Греко-католицька (станом на 2001 р.).

Костел орієнтовано вівтарем на захід, чільним фасадом – в бік міста. Але нині довкола костелу виріс ліс і закрив усі точки видового розкриття.