Паспортна інформація

Будинок, в якому жив Іван Якович Франко

Львівська обл., м. Львів, вул. Івана Франка, 152.

Будинок одноповерховий з мезоніном, витягнутий прямокутник в плані.

Довжина фасаду – 15,75 м, висота – 10 м, ширина – 17,70 м.

Загальна площа – 330,70 кв.м, кубатура – 836,80 куб.м.

Перекриття залізобетонні. Конструкція стін викладена з цегли. Покрівля з черепиці. Фундамент бутовий, лінійний. Будинок оштукатурений простою штукатуркою.

На будинку встановлена мармурова меморіальна дошка з написом:

“В цьому будинку жив з 1902 і помер 28.05.1916 р. великий український письменник, учений та громадський діяч Іван Якович Франко”.

Будинок збудований у 1902 р. Площу (0,09 га) під забудову купив І. Франко у 1901 р. за 5852 крони.

На будівництво будинку використано посаг дружини письменника Ольги Федорівни, гроші, подаровані Франкові прогресивною громадскістю з нагоди 25-літнього ювілею його літературної та громадсько-політичної діяльності, а також 12000 крон, які довелось позичити у банку. Цього боргу письменник не зміг сплатити до кінця життя.

Будували будинок І. Франка польський архітектор Заходній і головний майстер П’єсьлєвич. В цьому будинку І. Франко жив до кінця свого життя, а після смерті проживала його сім’я.

За постановою Ради Народних Комісарів УРСР від 10 жовтня 1940 р. в будинку відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

У роки Великої Вітчизняної війни музей не працював. Будинок перебував в руках німецького губернатора, що забажав його мати для своєї прислуги. Згодом його найняв німецький барон.

Експонати були перевезені до музею українського мистецтва, де їх зберігав професор Іларіон Свєнціцький.

З вересня 1944 р., після звільнення Львова від німецько-фашистських окупантів, музей відновив свою роботу. Урочисте відкриття його відбулося 27 липня 1945 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Львівської обласної Ради депутатів трудящих № 183 від 5 травня 1972 р.

Охоронний № : 93 (92)

Архів Літературно-меморіального музею Івана Франка у Львові.- Оп. І.- Од.зб. 2.- Зв’язка І.

Літературно-меморіальний музей Івана Франка у Львові // Путівник.- Львів: “Каменяр”, 1972 р.

Генплан розташування будинку.

Фото будинку. Загальний вигляд.

Фото меморіальної дошки.

В 1940 р. в будинко відкрито літературно-меморіальний музей письменника, який налічує біля 20 тис. експонатів [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 68].

Давня адреса – вул.Понінського, 4.