Вітраж сходової клітки

Вул. І.Франка, 59

Псввдовітраж, репрезентативний

Фактурне скло, керамічні фарби. 118: 163 см

Вітражами оздоблена вся площина віконного отвору – верхня фрамуга і дві нижні. У верхній фрамузі вікна композиція симетрична щодо вертикальної осі. Квіти маків заповнюють площину вітража, залишаючи вільною тільки центральну частину й одну третину нижнього краю, які в свою чергу декоровані гнучкими, вигадливо переплетеними стеблами квітів. Композиція нижніх сегментів вітража побудована за принципом віддзеркалення – рисунок правої частини вікна є дзеркальним відображенням лівої. Характерне сецесійне плетиво з гнучких стебел, а також пуп’янків і квітів, декорують верхній і внутрішній краї сегмента. Загалом усе вітражне полотно оперезане по периметру тонкою смугою з розграфленням, яке імітує кайму, зібрану з подовгастих прямокутних модулів безбарвного скла. Барви частково втрачені – коричневі, коричнево-зелені, червоно-охристі.

Примітка. Вітражі збереглися на двох поверхах сходової клітки кам’яниці. Подібні вітражні засклення декорували вікна сходової клітки на вул. Ш.Руставелі, 26.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 3, спр. 911.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 212.