2011 р. “Софія Київська” переходить під крило Міністерства культури

Прес-служба Міністерства культури

Дата: 11.06.2011

Уряд затвердив проект розпорядження Кабінету Міністрів «Про передачу цілісного майнового комплексу Національного заповідника «Софія Київська» до сфери управління Міністерства культури». Відповідне рішення прийнято 9 червня ц.р.

Проект розроблено на виконання схваленого на засіданні Кабінету Міністрів 20.04.2011 р. Плану організації виконання Указу Президента України від 8 квітня 2011 р. № 413 «Деякі питання Національного заповідника «Софія Київська».

Мета згаданого нормативно-правового акту – приведення управління Національним заповідником «Софія Київська» у відповідність до Указу Президента України від 11.10.94 № 587 «Про національні заклади культури» та Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Реалізація Урядового розпорядження не потребує додаткових витрат з державного бюджету, оскільки передача до сфери управління Мінкультури Національного заповідника «Софія Київська» здійснюється з передачею йому від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відповідних бюджетних призначень.

Прийняття розпорядження дасть змогу забезпечити удосконалення управління Національним заповідником «Софія Київська» , оскільки дозволить уникнути адміністративної колізії, на яку звертали увагу в тому числі і представники ЮНЕСКО: один об’єкт ЮНЕСКО знаходиться у підпорядкуванні двох різних міністерств.

Раціональна організація управління заповідником дозволить забезпечити його ефективну діяльність щодо охорони, дослідження, популяризації культурної спадщини, що позитивно вплине на розвиток міжнародного наукового співробітництва, туризму.

Джерело “Урядовий портал”