2007 р. Ворота Лаври повернуть?

Віра Карпінська

Дата: 11.10.2007

Ворота нижньої Лаври, які знесли у ніч з неділі на понеділок, будуть повністю відновлені ще у жовтні-листопаді цього року. Принаймні, у цьому запевнює вище духовенство Києво-Печерської лаври. Намісник лаври архієпископ Вишгородський Павел звернувся до міністра культури і туризму України Юрія Богуцького з проханням надати дозвіл на кошти монастиря відбудувати зруйновану арку.

Вище духовенство наполягає на версії, що ворота впали самовільно. За попередніми висновками створеної Києво-Печерською лаврою комісії, брама зруйнувалася через випадіння замкової цегли на склепінні брами. Причина цієї руйнації – низька якість і старіння будівельних матеріалів і конструкцій, а також частково зруйновані фундаменти Західної в’їзної брами.

За словами архієпископа Вишгородського, Києво-Печерська лавра мала розроблений проект реставрації Західної в’їзної брами, однак не встигла його реалізувати. Відтак, як тільки буде відповідний дозвіл державної служби з питань національної культурної спадщини, вище духовенство УПЦ МП обіцяє відтворити ворота протягом жовтня-листопада цього року.

Ситуація, яка трапилася у Києво-Печерській лаврі, відразу породила міжконфесійні дискусії та звинувачення. Українська православна церква Київського патріархату у руйнуванні воріт нижньої Лаври звинувачує представників УПЦ Московського патріархату. В оприлюдненій сьогодні на прес-конференції заяві Київський патріархат стверджує, що причиною руйнування церковних пам’яток є будівельна і комерційна діяльність, яке ведеться на території Києво-Печерської лаври.

“Кількість крамничок на території Києво-Печерської лаври незабаром перевищуватиме кількість храмів”, – заявив прес-секретар УПЦ КП архімандрит Євстратій.

За його словами, ворота зруйнували для того, щоб пропускати на територію святині важку автомобільну техніку, вантажівки з товарами та автомобілі служителів Лаври і високопоставлених прочан.

Більш того, УПЦ КП заявляє про “безконтрольну роздачу мощів святих печерських угідників, будівельні роботи і господарську діяльність, що стали причиною перших, за кілька століть, масштабних обвалів”, і закликає державну владу звернути увагу на діяльність УПЦ МП.

Натомість, архієпископ Вишгородський звинувачує у руйнуванні брами керівництво Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Мовляв, ще два роки тому він просив директора заповідника зайнятися ремонтом брами, але той проігнорував прохання.

За словами архієпископа, 8 жовтня обвалилась верхня частина брами, і він ухвалив рішення її розібрати, щоб вона часом не травмувала людей. Архієпископ Вишгородський відкидає звинувачення у тому, що браму розібрали для проїзду автомобілів, і стверджує, що Лавра має лише один автомобіль КамАз, який проїздив через ворота.

Як вже писала “Газета…”, за останні роки в Лаврі зруйновано десять історичних об’єктів, серед яких – келії Гостинного двора, ківорій і колодязь св. Феодосія та св. Антонія та інші. Загалом на території Києво-Печерської лаври знаходяться 122 пам’ятки архітектури.

Джерело: “Газета по-киевски”