2007 р. Брак брами

Марія Остерська

Дата: 16.11.2007

Є надія, що руйнування брами Києво-Печерської лаври не залишиться без відповідного розслідування. На деякий час таке розслідування було заблоковане ухвалою Печерського районного управління міліції «про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом руйнування Західних в’їзних воріт Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника».

Утім позавчора прокуратура міста Києва ту неадекватну ухвалу скасувала. Про це повідомила прес-служба київської прокуратури.

Браму було знищено в ніч із 7 на 8 жовтня цього року. Ввечері вона твердо стояла над в’їздом до Лаври, а на ранок працівники Києво-Печерського історико-культурного заповідника побачили лише купу цегли, що залишилася від архітектурної пам’ятки. Чергові пожежники-охоронці доповіли, що бачили вантажівки, які серед ночі під’їжджали до брами, і навіть записали їхні номери.

Прокуратура доручила тоді київському Головному управлінню Міністерства внутрішніх справ України розслідувати цей злочин, що підпадає під статтю 298 Кримінального кодексу України – «нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури». Печерське районне управління міліції відмовилося порушувати кримінальну справу, буцімто через брак доказів злочину.

Днями київська прокуратура скасувала оту постанову про відмову, бо стало відомо, що вона була прийнята, враховуючи лише пояснення представника УПЦ МП – служителя Києво-Печерського монастиря. А версії щодо втрати брами через її можливе пошкодження, а також щодо відповідності проведення церквою реставраційних робіт, як того вимагає Закон України «Про охорону культурної спадщини», досліджено й перевірено не було.

Тому заступник Генерального прокурора України – прокурор міста Київ Євген Блажівський направив листа начальникові ГУ МВС України в місті Київ з вимогою здійснити належну перевірку та прийняти законне рішення за фактом пошкодження архітектурної пам’ятки.

Джерело: “Україна молода”