Лікарня (№ 68)

Лікарня (№ 68)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Лікарня і церква гостиного двору (корпус № 68) 1866 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Лікарня з церквою для бідних і богомольців

Лікарня була зведена у 1849 – 1851 рр. за проектом єпархіального архітектора П.І.Спарро. Розташована вона праворуч від входу до Гостиного двору. У 1863-1869 рр. лікарню було розширено, при ній було влаштовано храм на честь Пресвятої Богородиці Всіх Скорботних Радість. У 1908 р. лікарню було відремонтовано.

Кам’яна будівля лікарні двоповерхова, виконана у формах пізнього класицизму.

Лікарня з церквою розміщувалась на другому поверсі, на першому були підсобні приміщення. Лікарняна церква була дуже світлою й ошатною. Настінні розписи й ікони в іконостасі церкви були призначені для хворих: “Св. Миколай”, “Св. Пантелеймон” та інші. Лікарня спочатку була розрахована на 40-60 ліжок, згодом на 60-70, а на початку ХХ ст. – на 100.

Під час Першої світової війни у 1914-1918 рр. в лікарні розміщувалось терапевтичне відділення шпиталю Київського військового округу. У 1923 р. будинок був переданий товариству інвалідів. У 1988 р. почались роботи по реставрації будинку. Після капітального ремонту в ньому було розміщено наукові відділи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

У наш час цей корпус використовується Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.

У Києво-Печерській Лаврі сталася пожежа (4.11.2021 р.)

Пожежа виникла о 13:45 на території Києво-Печерської Лаври в двоповерховій будівлі корпусу № 68 на другому поверсі, де розташована майстерня по розпису ікон, з розповсюдженням на покрівлю. О 14:37 пожежу локалізували на площі 100 кв.м, а в 14:45 – ліквідували. До гасіння залучали 55 осіб та 13 одиниць техніки ДСНС.

В Лавре напали на корреспондента «Сегодня» (5.11.2021 г.)

В четверг, 4 ноября, в Киево-Печерской Лавре вспыхнул пожар. На месте ЧП журналистам не дают работать и выбивают камеру из рук. Подобный случай произошел и с корреспондентом «Сегодня» Игорем Серовым.