2007 р. Найбільш зухвале руйнування. Знесли Лаврську браму

На території Києво-Печерської Лаври в ніч на понеділок була знесена пам’ятка архітектури – Лаврська брама.

Історична довідка

Цегляну арку брами на в’їзді до Нижньої Лаври було зведено разом з двоповерховим будинком для наглядача Гостинного подвір’я у 1850-52 роках за проектом архітектора Павла Спарро.

Мурована огорожа на в’їзді до Нижньої Лаври знаходиться на перепаді рельєфу між корпусами 111 (сучане НДІ інфекційних захворювань) та корпусом 71-а (Сторожка при вході до Гостиного двору).

Арку брами поблизу інфекційної лікарні декоровано профільованими тягами у вигляді полиць-лопаток на ширину половини цегли, нішами з арочними та прямокутними перемичками, лопатками з розкріповкою карнизів, декоративним візерунком, що імітує накладне різьблення. Огорожа завершується карнизом з лекальної цегли.

Кована брама напівкруглої форми та хвіртка виконані з металевого профілю наскрізного малюнку.