2007 р. МЗС критикує Генпрокуратуру за те, що вона затягує розслідування обставин руйнування…

2007 р. МЗС критикує Генпрокуратуру за те, що вона затягує розслідування обставин руйнування воріт на території Києво-Печерської лаври

Дата: 09.11.2007

За словами Володимира Огризка, першого заступника міністра закордонних справ, Генеральна прокуратура дотепер не повідомила про те, чи порушила вона кримінальну справу з цього приводу. «Якщо такі речі будуть відбуватися, це шкодитиме іміджу не тільки окремих особистостей, але й іміджу України в ЮНЕСКО», – заявив він. Про це повідомляє «24.uanews».

Києво-Печерська лавра входить до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. На її території є 122 пам’ятники архітектури. Територія Лаври розділена на дві частини – Верхню і Нижню.

Верхня лавра – Національний історико-культурний заповідник у підпорядкуванні Міністерства культури, у Нижній лаврі розташований чоловічий монастир Української православної церкви (Московського патріархату).

Як вже повідомляла РІСУ, помічник настоятеля Києво-Печерської лаври о. Варсонофій стверджує, що ворота нижньої лаври обрушилися під власною вагою. «Уцілілу частину воріт руками розібрали працівники лаври, а будівельне сміття ми вивозили вантажними машинами», – сказав о. Варсонофій. Те, що ворота Нижньої лаври потребували реконструкції, за його словами, «давно було видно неозброєним оком».

Як повідомив о. Варсонофій, згідно з даними Національного університету будівництва й архітектури, який у вересні цього року вивчав стан воріт Нижньої лаври, загальне зношення споруди перевищило 74%, а стан несучих конструкцій кваліфікувався як «критичний».

Він також сказав, що зруйновані ворота будуть повністю відновлені. На даний момент керівництво монастиря очікує дозволу Державної служби охорони культурної спадщини на реставрацію.

Джерело: РІСУ