Людмила Рилкова

489.5.2. Брама західна зі сторожкою, 1883 (архіт.).

Корпуси № 71-а, 71-б. Між лікарнею братською та прочанською (корпус № 111) й огорожею Гостиного двору, з боку вул. Січневого повстання перекриває узвіз до Ближніх і Дальніх печер.

Споруджено за проектом військового інж. О. Середи на місці дерев’яної брами, запланованої Київською інженерною командою та збудованої 1852 за проектом арх. П. Спарро. У 19 ст. мала назву Воскресенських воріт. Перекривала «шлях з цитаделі до печер» та Гостиного двору, щоденно замикалась о 21-й годині.

Значно пошкоджена 1942 – 43, відремонтована в 1950-х рр. з встановленням нових стулкових воріт.

Одноярусна, цегляна, побілена, тридільна, з центральним півциркульним арковим отвором та бічними прямокутними отворами хвірток (один з них замуровано), вкрита двосхилим бляшаним дашком.

В оформленні використано елементи готики. Композиція двоуступчастих фасадів центральноосьова, первісно симетрична. На чоловому (західному) фасаді арковий отвір фланкують дві лопатки, продовжені над верхньою горизонталлю муру чотиригранними стовпчиками з шатровим завершенням. Центральну вісь брами підкреслено аттиком з трикутним фронтоном, що разом зі стовпчиками утворюють зубчастий силует споруди. Виразність оформлення посилюють аркатурний фриз і гурти. Стулки воріт і хвіртка – з прокатної сталі.

У 1870-і рр. прибудовано до брами сторожку з лавкою: одноповерхова, цегляна, побілена, у плані прямокутна.

Брама – характерна споруда кінця 19 ст. у складі Лаврських мурів.

НКПІКЗ, фонди, КПЛ – ПЛ-179; ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., спр. 2173.

Але про руйнування брами в 2007 році немає мови, і фото старе, до 2007 року. Мабуть, раніше стаття готувалась, а допіру надрукована в 2011 р.