2007 р. Браму звалила нечиста?

Марія Остерська

Дата: 13.10.2007

У скандалі зі зруйнуванням воріт з аркою над другим входом, що веде до Нижньої лаври, вдалося нарешті почути й голос святих отців з Московського патріархату. Ченці переконують, що ворота впали самі. Музейники з Національного історико-культурного Києво-Печерського заповідника кажуть, що брама, зведена в 1850 році, була не така вже й стара, щоб завалитися, і що чергові з пожежної охорони зафіксували номери вантажівок, які під’їжджали тієї ночі до воріт…

Про акт руйнування керівництво монастиря не повідомило дирекцію заповідника. Хоча вся Києво-Печерська лавра є у віданні саме заповідника, а Московський патріархат є користувачем частини території, наданої йому Українською державою.

Позавчора керівництво Києво-Печерського монастиря скликало прес-конференцію на тему охорони пам’яток архітектури. Захід, що збігся в часі з втратою пам’ятки, перетворився на балаган. Намісник лаври владика Павло (Лебедь) на запитання газетярів майже не відповідав, натомість у «ліричних відступах» ображав жінок, працівників музеїв і людей з вищою освітою.

Співробітникам лаврського музею слова так і не дали, а головний художник корпорації «Укрреставрація» Інна Дорофієнко через брутальне перекрикування «найголовнішого батюшки» не змогла донести пресі думку «протилежної сторони». Владика Павло у своїх напористих розмірковуваннях на тему збереження пам’яток постійно плутав слова «реставрація» і «реконструкція», отже, вийшло, що зруйновану дощенту арку монастир збирається… реставрувати.

За словами науковців, «реставрацію» батюшка також розуміє по-своєму: «заштукатурити стіни з давнім живописом і наново намалювати щось «благолєпноє».

На закид музейників, що Києво-Печерська лавра належить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, владика посміявся, мовляв, у тому документі йдеться про окремі споруди.

«Києво-Печерська лавра належить до списку ЮНЕСКО як ансамбль, – пояснює науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника Аліна Кондратюк. – Тут нічого нового не можна будувати, руйнувати, перебудовувати». Музейники нажахані такою «освіченістю» хазяїна святині при тому, що законодавство України в галузі охорони культурної спадщини, м’яко кажучи, недосконале. Тобто відповідальність за руйнування пам’яток не передбачена.

Київське православ’я також стурбоване варварським ставленням до української святині, що вже не вперше виявляється за останні роки. У заяві, яку оприлюднив на прес-конференції прес-секретар УПЦ КП архімандрит Євстратій, Київський патріархат закликає державну владу звернути увагу на беззаконну діяльність УПЦ МП.

Джерело: “Україна молода”