Свічкарня (№ 64)

Свічкарня (№ 64)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Свічкарня (корпус № 64) 1874 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Свічний завод

Свічний завод побудовано І.Забєліним на території Гостиного двору в першій третині ХІХ ст. Спочатку будівля являла собою одноповерховий прямокутний у плані корпус. Вхід до будівлі був декорований двома портиками.

У 1869 р. О.П.Середа розробив проект надбудови другого поверху заводу. Будівельні роботи проходили у 1872-1874 рр. під керівництвом лаврського архітектора О.Р.Ветрінського.

Після перебудови будинок зберіг тричасну композицію, сформовану двома портиками. Над портиками був влаштований балкон-тераса. Фасади корпусу були декоровані міжповерховими карнизами, а вікна декоровані сандриками.

Наприкінці ХІХ ст. проходили роботи з посиленням конструкцій будинку. На північно-східному куті був влаштований контрфорс. Після реставрації будинок набув класичних рис. Він стоїть на темному цоколі і має гладкі стіни з профільованим міжповерховим карнизом. У центрі розміщені два портики, які складаються з двох колон тосканського ордера.

Свічний завод був прибутковим підприємством. На цьому заводі виготовляли щороку до 2 тисяч пудів церковних свічок, які більшою частиною спалювалися у Лаврі, а інша частина розносилася прочанами по усій Росії.

Але потужність потреб заводу не задовольняла монастир. У жовтні 1896 р. Духовний собор лаврського монастиря прийняв рішення про будівництво нового кам’яного заводу в Китаївській пустині, а будинок свічкарні, після відселення виробництва, використовували для потреб лаврського Гостиного двору.