Келії гостиного двору (№ 55)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Келії гостиного двору (корпус № 55) 1829 – 1830 рр. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Келії гостиного двору (корпус № 55) 1829 – 1830 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Келії для ченців.

У 1830 р. за проектом губернського архітектора І.С.Кедріна замість дерев’яного будинку, що стояв на цьому місці, був збудований кам’яний. Це була перша кам’яна будівля на території Лаврського Гостиного двору.

Будівля двоповерхова прямокутна в плані з плоскими перекриттями, побудована у класичному стилі. Перший поверх оформлений рустом, а другий має гладкі стіни з простими наличниками у вигляді рам. Будова відрізняється простим архітектурним оформленням, чіткими пропорціями.

Келії призначались для ченців та послушників, які обслуговували готелі для богомольців.