2011 р. Сьогодні вранці почалося знищення бастіона Косого капоніра

Дата: 16.05.2011

Сьогодні, 16 травня, на території Національного історико-архітектурного музея «Київська фортеця» будівельники почали руйнувати бастіон музею «Косий капонір». Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

Директор музею В. Кулінич, який протягом всіх днів постійно перебуває на місці руйнацій і стежить за подальшими діями будівельників, повідомив голові комісії про те, що до бастіону «Косого капоніра» підтягнули техніку і почали його руйнувати.

«Сьогодні в житті Київської фортеці відбувається дві важливі події: нарешті, на п’ятий день по створенню, розпочне роботу створена головою КМДА О. Поповим комісія щодо проведення НСК «Олімпійський» будівельно-монтажних робіт на території музею «Київська фортеця». Вона можливо зможе допомогти музею відстояти історичні вали фортеці. Але, крім цього відбулась вкрай неприємна ситуація – без висновків роботи комісії щодо можливості проведення робіт на території музею, слідом за знищенням земляних валів, яке відбулося кілька тижнів тому почалося нищення бастіону «Косого капоніру», – розповідає О. Бригинець.

Депутат та член згаданої комісії повідомив, що сьогодні, 16 травня 2011 року, о 12:00 починає працювати комісія з розгляду питань, пов’язаних з проведенням НСК «Олімпійський» будівельно-монтажних робіт на території земельної ділянки історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця», яка була створена КМДА ще 12 травня.

«Можливо сьогодні на засіданні комісії стане зрозуміло, що і яким чином планує звести на місці музею влада. А також про те, чи існує дозвіл на проведення відповідних робіт? Чи знає влада про те, що будівельники руйнують пам’ятку всесвітнього значення, адже аналогів фортеці в світі не існує?», – зазначив О. Бригинець.

Нагадаємо, в суботу (14 травня 2011 р.) не зважаючи на втручання міліції, забудовники встановили паркан на території знищених 29 квітня валів Київської фортеці. Будівництво ведеться в 5 метрах від споруди музею «Косий капонір».