Нова товарна станція залізниці

Комплекс Товарної станції. 1902-07.

У долині річки Либеді біля Протасівського шляхопроводу знаходиться комплекс споруд – визначна пам’ятка промислової архітектури в стилі модерн. Зведено за проектом архітектора, співробітника Управління Південно-Західної залізниці Олександра Вербицького у рамках реорганізації Київського залізничного вузла, яка мала бути завершена спорудженням нового вокзалу, замість знесеного старого 1870 року побудови.

Для Нової Товарної станції (стара лишилася на станції Київ-ІІ біля Деміівки) виділили територію протяжністю 2 км південніше станції «Київ-І Пасажирский» до вулиці Поліцейської (нині – Івана Федорова), на якій переважно розташовані були сортувальні шляхи та залізничні засоби. Для нової станції було заплановано два вантажних парка(системи шляхів, що відповідали двом напрямкам – південному та північному) У зв’язку з складними геологічними умовами усі споруди були зведені на буронабивних палях системи інженера Антона Струаса, які і Миколаївський костел Владислава Городецького на Великій Васильківській – теж на плавучих ґрунтах долині Либеді. Станція мала автономну систему водогону, опалення, каналізацію, а також власну телефонну лінію.

До комплексу споруд входять будівлі: контори, двох пакгаузів, насосної станціі, житлового будинку для працівників станції та кондукторів.

[+ фотогалерея. На фото – будинок контори станції]