2011 р. КМДА нарешті створила комісію щодо проблем Київської фортеці

Дата: 16.05.2011

КМДА нарешті створила комісію з розгляду питань, повязаних з проведенням НСК «Олімпійський» будівельно-монтажних робіт на території земельної ділянки історико-архітектурної памятки-музею «Київська фортеця». Відповідне розпорядження Київської міської державної адміністрації було підписане головою виконавчого органу Київради (КМДА) О. Поповим 12.05.2011 року.

У триденний термін комісія повинна розглянути питання щодо визначення меж історико-архітектурної памятки-музею «Київська фортеця». Про це повідомив член новоствореної комісії, голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. «На жаль, нищення валів фактично завершено, бо воно відбулося два тижні тому. Тому, сьогодні комісія може з’ясувати тільки чи були підстави руйнування фортеці», – констатував О. Бригинець.

Депутат наголосив на тому, що влада має зрозуміти, що комісії з вивчення можливості будівництва поблизу об’єктів культурної спадщини треба створювати до початку робіт, а не після знищення самих об’єктів. «Сподіваюсь, що комісія продемонструє розуміння чиновниками і експертами важливості історичних споруд, засвідчить розуміння того, що влада повинна шукати причини збереження пам’яток, а не причини їх знищення», – наголосив О. Бригинець.

Депутат висловив сподівання, що підсумком роботи комісії стане те, що будуть названі імена чиновників, які несуть персональну відповідальність за знищення валів, а самі вали будуть поновлені і приведені до належного вигляду. Нагадаємо, 29 квітня 2011 року на території фортеці почалися будівельні роботи, внаслідок яких знищено частину валу. Роботи зі зведення гостинної зони в рамках підготовки до «Євро-2012» проходили на відстані кількох метрів від унікальної споруди – музею Косий капонір.