2011 р. Поки КМДА грається з комісіями, будівельники нишать Київську Фортецю

Дата: 14.05.2011

Сьогодні (14.05.2011), не зважаючи на втручання міліції, забудовники встановили паркан на території знищених валів Київської Фортеці. Фронт наступу забудовників проходить в 5 метрах від споруди музею «Косий Капонір». Повідомив голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

«В першій половині дня будівельники спробували встановити паркан, але співробітники музею викликали міліцію, склали протокол і встановлення паркану припинили. Коли музейники пішли додому після закінчення робочого дня, будівельники підступно повернулись на об’єкт і встановили паркан, хоч попередньо було узгоджено його встановлення значно далі від залишків знищених валів,» – обурюється О. Бригинець.

Депутат нагадав, що в четвер голова КМДА О. Попов створив комісію, яка має розібратися з конфліктом навколо нищення валів Національного музею протягом 3-х днів.

«Сьогодні третій день роботи комісії, яка жодного разу не збиралась, це можу підтвердити я особисто, як член комісії. Комісія формально існує, а наступ на Фортецю будівельних завойовників тримає. Знищення валів завдає безпосередньої шкоди споруді музею – Косому Капоніру. Як мені неофіційно повідомили будівельники, вже є експертиза, яка підтверджує, що споруда Косого капоніра в аварійному стані. Це при тому, що споруда мало не ідеально збережена.

Впевнений, що така експертиза була «таємно» підроблена для того, щоб приховати, що саме знищення валу призведе до руйнації споруди музею. Коли капонір почне руйнуватися від будівельних робіт, дістануть експертизу-фальшивку і спробують довести, що музей і був у поганому стані», – передбачає О. Бригинець.

На думку депутата сьогоднішня ситуація підтверджує те, що влада усвідомлює, що діє поза законом. «Створюється комісія, яка має стати своєрідною димовою завісою за якою донищать вали, основні наступи на об’єкт ведуться у вихідний час, коли працівники музею відсутні, готуються фіктивні експертизи – ось вони методи чиновників. Здається, владні підлабузники готові виконати будь-які, навіть злочинні вказівки, аби догодити своїм босам.

Як завжди, влада не готова до прозорості і відкритої дискусії. Раніше нищенням пам’яток культури під прикриттям чиновників займався приватний бізнес, на жаль, тепер пам’ятки нищить сама держава під виглядом підготовки до ЄВРО-2012. Чого чекати від завтрашнього дня, навіть не знаю…» – підсумував О. Бригинець.

Нагадаємо, 29 квітня в рамках підготовки зони гостинності до Євро-2012 будівельники зруйнували частину валів Київської Фортеці в районі Косого Капоніра, 4 травня було невідомими зрізано 50 дерев на території Лисогорського форту цієї ж Київської фортеці, цього ж дня О. Бригинець звернувся до голви КМДА О. Попова та голови Комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р з футболу Б. Колеснікова з вимогою не допустити руйнації історичної унікальної пам’ятки і музейного закладу зі статусом «Національний» – найбільшої в світі земляної фотеці.