2011 р. Київ, який ми втрачаємо

Ігор Луценко, Альона Мірошник

Дата: 28.03.2011

Цінність. Мати під боком великі території дикої природи – нечувана розкіш для городян будь-якого європейського мегаполіса. Таким багатством поки ще володіють кияни. Острови на Дніпрі, а також південна частина правого берега Дніпра в районі Києва – землі, що входять у Дніпровський екологічний коридор, складову частину Всеєвропейської екологічної мережі, яка відіграє важливу роль у міграції птахів та інших тварин у Європі. Для людей ці тисячі гектарів землі лісів і лук із чистим повітрям і водою – величезний рекреаційний ресурс.

Це розуміли задовго до змученого автомобілями двадцять першого століття. Розпоряджатися цими землями було в компетенції глави держави – їхніх власників визначали своїми указами гетьмани Хмельницький і Дорошенко.

Загрози. Острови потроху забудовують. 22 серпня 2007 року Київрада своїм рішенням скоротила територію ландшафтного заказника «Жуків острів» більш ніж у вісім разів – з 1630 гектарів до незначних 196. «Звільнену» у такий спосіб територію віддали під котеджну забудову. Втім, і до цього на території Жукового острова з’являлися точкові забудови: ресторан на набережній, яхт-клуб тощо. Деякі споруди будують без будь-яких дозвільних документів. Нині котеджна забудова здійснюється і в Гідропарку.

Проте ці дії будівельників видаються дрібними пакостями порівняно з фактичною ліквідацією заказника «Жуків острів» рішенням Київради в пам’ятному серпні 2007-го. Якщо на розданих ділянках виростуть будинки, цей об’єкт природно-заповідного фонду перетвориться на ще один мікрорайон Києва.

Ще одне лихо для природних куточків на берегах Дніпра в Києві – незаконний видобуток піску. Не соромляться цим займатися і завод імені Ковальської (який узаконив таку протиприродну практику «потрібним» рішенням суду), і нелегальні видобувачі. Земснаряди останніх періодично заарештовують правоохоронні органи, але кількість цих пекельних машин дедалі зростає. Видобуток піску змінює берегову лінію, змінює рельєф дна, чим шкодить розмноженню риб, перетворює берег на пустелю з піщаними барханами.

Хто будує? Роздані 2007-го рішенням Київради ділянки на Жуковому поки що не поспішають забудовувати – очевидно, нові власники розуміють нелегітимність усього того, що сталося з заказником. Але є й сміливі першовідкривачі, які, за іронією обставин, уособлюють собою політичний проект за назвою «Зелені», очолюваний Олександром Прогнімаком. Цей колекціонер і меценат добре знається на природоохороні, бо свого часу очолював Держуправління охорони навколишнього середовища в м. Києві.

Близька йому компанія «АВ Медгруп» була мало не першою, яка наважилася на кількох відведених їй Київрадою гектарах будувати елітну нерухомість – зрозуміло, не просто так, а під виглядом санаторію для чорнобильців. Тепер це – мало не найбільш активне будівництво на Жуковому. Раніше найбільшим ударом по острову було будівництво приватного житла для бізнесмена Василя Хмельницького – йому довелося ганьбитися й називати свій особняк площею в добрячу тисячу квадратних метрів з басейном на подвір’ї «насосною станцією».

Правовий аспект. Екозахисники стверджують, що своїм рішенням про фактичну ліквідацію заказника «Жуків острів» Київрада порушила закон двічі. Вперше, коли без будь-якого наукового обгрунтування зняла природно-заповідний статус з цієї території – зрозуміло, такого обгрунтування в цьому випадку й бути не могло.

Другим порушенням процедури є те, що ініціатива змінити межі заказника належала особисто голові Київської міськради Леонідові Черновецькому. «При цьому орган, що ухвалює рішення про утворення, скасування або зміну меж територій природно-заповідного фонду, не може бути ініціатором цього. Вже це є достатньою підставою для скасування цього рішення Київради в судовому порядку», – пише в блозі Національного екологічного центру України активіст цієї організації Олексій Василюк.

Аналогічна ситуація з законністю будівництва в тому ж таки Гідропарку. Його острови – Венеціанський та Долобецький – входять до регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», тобто є об’єктом природно-заповідного фонду, і комерційне житлове будівництво там – поза законом.

Джерело: «Дзеркало тижня. Україна»