Київська фортеця

2009 р. За знищення “Київської фортеці” порушено кримінальну справу

Дата: 25.06.2009

Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом знищення пам’ятки археології початку XVII століття – Мазепинського валу, історико-архітектурного музею, що є частиною історико-архітектурного музею “Київська фортеця”. Про це йдеться у повідомленні прес-служби столичної Прокуратури з посиланням на заступника прокурора Києва Вадима Горана, пише УНІАН.

У повідомленні наголошується, що споруду знесено у результаті незаконної забудови. За словами Горана, сьогодні у Києві нараховується більше 4,5 тисяч історичних об’єктів, з яких лише третину включено до Державного реєстру. “У деяких випадках неможливо притягнути винних до кримінальної відповідальності тільки тому, що знищені пам’ятки не були офіційно зареєстровані”, – сказав Горан.

Він також додав, що Головне управління охорони культурної спадщини зобов’язане виявляти, вивчати, класифікувати і забезпечувати державну реєстрацію історичних пам’яток столиці, чого впродовж 2007-2008 років не було зроблено. За словами Горана, прокуратура Києва періодично змушена опротестовувати деякі рішення Київради про передачу під забудову земельних ділянок з історичними архітектурними або археологічними об‘єктами. А також зупиняти самих забудовників, що працюють без документів.

Як відомо, раніше директор “Київської фортеці” В’ячеслав Кулинич заявляв, що з 8 квітня на території заповідника працювали екскаватор і підйомний кран, орудували лопатами солдати. У зв’язку з цим на території в декілька соток старовинний фортечний вал був розкопаний, і на цьому місці ведеться будівництво під’їзної дороги та стоянки для Головного київського госпіталю.

Джерело: “Українська правда. Київ”