Київська фортеця

2011 р. “Київську фортецю” нарешті віддадуть державі

КМДА підготувала проект рішення Київради “Про надання згоди на безоплатну передачу цілісного майнового комплексу Національної історико-архітектурної пам’ятки-музею “Київська фортеця””. Така відповідь надійшла на депутатський запит О. Бригинцю від голови КМДА О. Попова щодо не вирішення питання про передачу пам’ятки.

Про це повідомила прес-служба голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

«Насправді цей проект рішення давно готовий і вже кілька разів виносився на сесію Київради, але знімався за немотивованих обставин. Наша комісія вже неодноразово підтримувала дане питання, розуміючи його нагальність», – заявив О. Бригинець.

Депутат пояснив важливість прийняття Київрадою питання передачі Фортеці тим, що київська громада не має достатніх ресурсів, щоб утримувати «Київську фортецю» в належному стані. Пам’ятка не охороняється. Також співробітники музею не отримують надбавки за звання «національного».

«Передача музею до державної власності є найкращим виходом з ситуації. Тому сподіваюсь, інформація, надана у відповіді О. Попова, відповідає справжнім прагненням голови КМДА і зазначений документ буде винесений на одну з найближчих сесій Київради», – наголосив О. Бригинець.

Нагадаємо, питання щодо передачі Київської фортеці до державної власності було винесене на сесію Київради ще 14 липня 2011 року. Його зняли з розгляду, мотивуючи це проханням голови КМДА О. Попова, який нібито планує розмістити на території Фортеці Музей історії Києва. Згодом виявилося, що башту № 4 за адресою вул. Старонаводницька, 2 – що входить до музейного комплексу – хочуть передати у приватні руки. Ще пізніше, зі слів одного з чиновників КМДА, стало відомо, що питання гальмують, бо Фортецю хочуть обміняти або продати.