2009 р. Московська Патріархія просить Прем’єр-міністра України допомогти УПЦ одержати храм у…

2009 р. Московська Патріархія просить Прем’єр-міністра України допомогти УПЦ одержати храм у Чернігові

Дата: 26.12.2009

Голова Синодального відділу з питань стосунків Церкви та суспільства Московської Патріархії протоєрей Всеволод Чаплін звернувся з листом до прем’єр-міністра України. У ньому священик просить Юлію Тимошенко допомоги в питанні повернення УПЦ храму св. Катерини, «захопленого розкольниками», як сказано у листі. Охарактеризовуючи конфлікт, що склався довкола храму Катерини у Чернігові, священик зазначає, що храм «віками належав канонічній православній Церкві та відібраний у неї в роки гонінь за віру».

2006 року храм в користування громаді УПЦ КП передав голова Чернігівської ОДА М. Лаврик. Натомість громада УПЦ в знак протесту встановила біля храму похідний храм-намет. “Прибічники Київського Патріархату неодноразово намагалися знищити похідний храм із застосуванням фізичної сили. Під час одного з нападів був спалений похідний храм і святині, що знаходилися в нім. Віруючі з Божою допомогою залишилися живі. Прихожани встановили новий похідний храм і продовжили здійснювати богослужіння”, – йдеться у зверненні о. Всеволода Чапліна до Юлії Тимошенко. Про це інформує офіційний сайт Московського Патріархату.

Після того, як справа потрапила до суду, Десятинний районний суд Чернігова ухвалив, а Апеляційний суд Чернігівської оьласті підтвердив, рішення-вимогу забрати похідний храм УПЦ, розташовоний біля храму св. Катерини. Верховний суд України призупинив рішення Апеляційного суду. Ця постанова актуальна й досі.

«… проте над общиною віруючих як і раніше нависає загроза незаконного знесення похідного храму і розгону тих, що моляться. У зв’язку з цим прошу Вас, шановна Юліє Володимирівно, з розумінням підійти до забезпечення безпеки і прав учасників мирного молитовного стояння і прийняти можливі заходи для повернення храму його історичному користувачеві», – підсумовує о. Всеволод.

Джерело: РІСУ