Церква св.Феодосія Углицького

Загальний вигляд Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 196.

Першим новим храмом, побудованим у наш час у місті, стала невелика церква на Яцківському цвинтарі. Навнесні 1996 р. Вона була освячена в ім’я найславетнішого черніговського чудотворця Феодосія Углицького (рис. 28). Таким чином відновлена стародавня традиція будувати храми Божі на місці вічного спочину.

Проект церкви був розроблений безкоштовно архітекторами В. Усьтиновим і Р. Ліфшицем у дещо модернізованих формах класицистичної архітектури сеоредини XIX ст. У плані храм являє собою видовжений хорест, над західною гілкою якого розташована дзвіниця з вислоким шпилем. Над основним об’ємом влаштований восьмерик із пологими арочкпами віконних прорізів, над якими встановлена цибуляста баня.

Відповідно до місця побудови і призначення церква скромна за розмірами і стримана в оформленні інтер’єру; її архітектурне вирішення ніби нагадує про ту велику кількість подібних класицистичних храмів, що були в усій Україні зруйновані протягом століття, що минає.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 195 – 196.