2007 р. Мер Чернігова прокоментував ситуацію довкола Катерининського храму

Дата: 20.09.2007

У Чернігові з нагоди початку в місті міжнародної наукової конференції пройшла зустріч міського голови з журналістами. Під час цієї зустрічі мер відповів на запитання про те, якими можуть бути шляхи розв’язання багатолітнього релігійного конфлікту навколо храму св. Катерини. Про це повідомляє «Православіє в Україні».

Олександр Соколов наголосив: «Питання про передачу Катерининського храму релігійній громаді постало ще 2000 року, коли я працював на посаді заступника голови Чернігівської ОДА. Вже тоді православні архиєреї – нині покійні митрополит Антоній (УПЦ (МП) і єпископ Никон (УПЦ КП) претендували на цей храм. Я запросив їх до себе, щоб обговорити це питання.

Ми знайшли порозуміння, і від імені обласної влади я пообіцяв, що цей храм не буде переданий жодній релігійній громаді. Певна рівновага тривала шість років. На даний момент вирішення цього питання знаходиться поза межами компетенції органів міської влади і міського голови».

За словами Чернігівського міського голови, Катерининський храм наразі знаходиться у державній власності, оскільки підпорядкований Національному історико-архітектурному заповіднику «Чернігів стародавній». Як підсумував Олександр Соколов, «ніхто не виводив храм зі складу заповідника, тож питання щодо подальшого використання споруди має визначатися державою».

Як РІСУ вже повідомляла, храм св. Катерини був переданий громаді УПЦ КП ще попереднім головою Чернігівської облдержадміністрації. Але місцева громадськість УПЦ (МП) за допомогою активістів Союзу православних громадян і Прогресивно-соціалістичної партії перешкодила переходу храму у власність УПЦ КП.

Справа потрапила до суду. Тоді вхід до храму, у т.ч. працівникам Національного заповідника «Чернігів стародавній», перекрили пікетувальники з СПГУ і ПСПУ.

Джерело: РІСУ