2009 р. Лист представника МП до Прем’єр-міністра України це ще один удар по самостійності УПЦ…

2009 р. Лист представника МП до Прем’єр-міністра України це ще один удар по самостійності УПЦ в управлінні – заява УПЦ КП

Дата: 26.12.2009

У Київській Патріархії прокоментували лист голови Синодального відділу Московської Патріархії з питань стосунків Церкви та суспільства прем’єр-міністру України, в якому йдеться про ситуацію з храмом св. Катерини в Чернігові. «Отець Всеволод пише неправду, а сам лист свідчить про нехтування Московською Патріархією прав УПЦ (МП) на незалежне і самостійне управління», – йдеться у відповіді Київської Патріархії.

«Нам і раніше було відомо про прагнення певних кругів РПЦ розмити незалежність УПЦ (МП) в управлінні, фактично, перетворити її на підлеглий екзархат. Лист став черговим підтвердженням нашої думки», – повідомляє прес-центр Київської Патріархії офіційну позицію УПЦ КП в цьому питанні.

В УПЦ КП вважають, що заява о. Всеволода «вписується» у централізаторську політику Патріарха Московського Кирила. «Елементами цієї політики стали включення до складу Синоду РПЦ ще одного архиєрея від України, що зводить роль Митрополита Володимира в Синоді до рівня інших єпархіальних архиєреїв-синодалів. Окрім цього, у всілякі комісії РПЦ стали включати представників від УПЦ – а це все одно, що депутатів Верховної Ради включати в комісії Держдуми Росії», – читаємо у заяві УПЦ КП.

У відповіді Київської Патріархії наводяться інші численні факти, що підтверджують висловлену на початку позицію. Зокрема, йдеться і про бажання Патріарха Кирила, щоб у Москві узгоджувати єпископські призначення в УПЦ, і про те, що одразу після початку переговорів між УПЦ КП та УПЦ одного з головних дієвих осіб цього процесу від УПЦ – архимандрита Кирила Говоруна – «рішенням Синоду РПЦ неочікувано перевели на посаду в Москву». «При цьому Митрополита Володимира у цій ситуації фактично поставили перед доконаним фактом», – читаємо у заяві УПЦ КП.

Лист о. Всеволода ще раз демонстує нівелювання Московською Патріархією прав УПЦ. «Маючи в Україні велику кількість своїх структур – Архиєрейський Собор, Священний Синод УПЦ (МП), Предстоятеля цієї Церкви, її синодальні відділи – протоєрей Всеволод Чаплін не вважає за потрібне звертатися до цих стуктур та єрархів, щоб вони висловили свою позицію українській владі щодо питання чернігівського храму Катерини. Але це питання є внутрішньою проблемою УПЦ.

Навпаки, протоєрей Чаплін вважає можливим для себе через голову Митрополита Володимира звертатися до голови Уряду України. Це вже само по собі є кричущим порушенням субординації», – констатують в УПЦ КП. Водначас в Київській Патріархії заявляють, що таких дій протоєрей Чаплін не зміг би собі дозволити без згоди на те Патріарха Кирила.

Що ж до самого конфлікту навколо Катериненського храму в Чернігові, то в заяві Київської Патріархії йдеться про те, що не в компетенції української влади визначати канонічність тих чи інших конфесій, а те, що храм Київському Патріархату передали законно, доводять рішення судів, як сказано в заяві. Окрім того, тут йдеться, що палатки ставили довкола храму за участю проросійських політичних партій і рухів. А пікети, як йдеться у зверненні, мирними назвати важко.

Щодо пожежі в похідному храмі, то в заяві названо неправдивими звинувачення в цьому представників УПЦ КП, оскільки слідство довело, що пожежа трапилася внаслідок недотримання правил пожежної безпеки.

«Звертаючись до Юлії Тимошенко з проханням «вжити заходів», отець Чаплін, ймовірно, сплутав нинішню Росію з Україною, фактично чекаючи, що Прем’єр-міністр втрутиться в хід судового процесу. Україна – не Росія, отче Всеволоде, і те, що проробляє російська феміда з храмами в Суздалі, в Україні не проходить», – заявили в Київському Патріархаті.

У Чернігові, як сказано далі, є 11 храмів Московського Патріархату. Тому у заяві УПЦ КП сказано, що своєю заявою Московська Патріархія не стільки піклується про права віруючих УПЦ, скільки демонструє своє зацікавлення в продовженні скандалу довкола храму св. Катерини.

РІСУ