2008 р. Чернігів: Депутати міськради хочуть позбавити Катерининську церкву її основної функції?

Дата: 23.07.2008

Депутати чернігівської міськради на черговій сесії за ініціативи фракцій КПУ, ПСПУ і ПР роглянули пост-фактум питання передачі Катерининської церкви православній громаді УПЦ-КП. Депутати (41 голосом “за”, 1 – “проти”, 5 – “утрималося”) прийняли рішення “вважати помилковим розпорядження колишнього голови Чернігівської ОДА Миколи Лаврика від 04.05.2006 р.” про передачу храму громаді УПЦ-КП.

Депутати також виступили з клопотанням до голови ОДА Володимира Хоменка скасувати рішення свого попередника і залишити приміщення церкви в якості музею без надання його будь-якій релігійній громаді. Під час обговорення комуніст Валерій Солдатов запропонував депутатам висловити свою позицію і саме цим рішення продемунструвати, “состоялісь лі ми как дєпутати”. Депутат Попов при цьому став цитувати “Вітхий Завіт”, поплутавши царя Соломона з царем Давидом.

А от мер Чернігова Олександр Соколов запропонував депутатам бути виваженими у питанні і не забувати, що Церква в Україні відділена від держави, а Спасько-Преображенський, П’ятницький, Троїцький собори Чернігова теж знаходяться у власності держави.

У питанні по Катерининській церкві на розгляд виносилася і інша пропозиція – виділити православній громаді УПЦ-КП землю під побудову храму.

На сесії також виступив прес-секретар владики Амвросія (УПЦ-МП) отець Захарій зі словами: “Історія нам етого нє простіт” (передачі храму громаді УПЦ-КП – “ВВ”).

Питання повернення Спасо-Преображенського і Троїцького соборів (зараз у використанні УПЦ-МП) до статусу музеїв сесія чернігівської міськради наразі не розглядала.

Джерело: “Високий вал”