2007 р. Чернігів: Катерининську церкву суд передав УПЦ Київського патріархату

Ігор Левенок

Дата: 06.06.2007

6 червня Апеляційний суд Чернігівської області завершив процедуру розгляду справи по Катерининській церкві на користь губернатора Миколи Лаврика, який своїм розпорядженням (№ 151 від 05.04.2006 р.) передав храм релігійній громаді Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

За інформацією представника заповідника “Чернігів Стародавній” Сергія Чернякова, претензії Московського патріархату на Катерининську церкву Апеляційний суд визнав безпідставними й відхилив.

Нагадаємо, що судова епопея навколо храму тривала близько року, оскільки перший позов до Господарського суду Чернігівської області представники УПЦ МП подали 12.07.2006р.

Цікаво, що одним з позивачів крім священиків Московського Патріархату виступила обласна організація Партії зелених.

На сьогодні, за висновками архітекторів Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів Стародавній”, храм потребує негайного ремонту, оскільки ще незадовго до блокування церкви було виявлено підтікання даху, а в грудні 2006, не дивлячись на міліцію, що охороняє блокувальників, невідомі особи зняли дві нижні секції водостічних труб. Таким чином атмосферні опади течуть по фасадах споруди, чим руйнують пам’ятку національного значення.

Вартість ремонтних робіт вже попередньо оцінюється в 1 млн. грн.

Невідома і доля унікальних експонатів. Не виключено, що музейні цінності декоративно-прикладного характеру вже загинули. Між іншим, вартість їх також оцінюють в 1 млн. грн.

Питанням залишається і те, хто покриє ці збитки.

В разі, якщо в 20-денний термін позивач не оскаржить рішення у Верховному суді, виконавча служба разом з міліцією зобов’язана розблокувати храм.

Джерело: “Високий вал”