2007 р. Чернігів: Битва за Катеринку перейшла у затяжну війну

Олена Головатенко

Пішов другий рік від тоді, як Катерининська церква у Чернігові потрапила в облогу… самих віруючих.

На знак протесту проти розпорядження голови облдержадміністрації про передання храму Українській православній церкві Київського патріархату, прихожани УПЦ Московського патріархату разом з деякими політичними силами виставили біля церкви намети, тим самим перекривши вхід.

Втомлені релігійно-політичною колотнечею городяни вже встигли звикти до вицвілого намету біля традиційної візитки міста на горі. А між тим справа Катерининської церкви пережила вже два суди. І два суди – Деснянський районний та господарський – визнали законність розпорядження колишнього голови облдержадміністрації Миколи Лаврика.

Ситуація довкола церкви непокоїть як самих чернігівців, так і місцеву владу, – підкреслює начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації Віктор Молочко:

Розпорядження голови обласної державної адміністрації приймалося з урахуванням всіх релігійних обставин життя нашої області та відповідає чинному законодавству, – каже він.

– Ми враховували, що єпархія Української православної церкви Київського патріархату не має кафедрального собору, не має приміщення для духовного училища, ряд її громад не мають культових будівель. Можна говорити про те, що в попередні 10 років єпархія УПЦ КП перебувала у невигідному становищі.

Між тим, віз церковного розбрату і колотнечі і досі там. Телефонний дзвінок до єпархії Української православної церкви Московського патріархату мало що прояснив.

На запитання, хто ж відповідатиме за руйнування архітектурної пам’ятки і псування експонатів музею та творів народного мистецтва, що залишаються в храмі, секретар єпархії отець Федір по-філософськи відповів, що всі разом, щоправда, не уточнюючи, кого він має на увазі.

А ще висловив сумнів щодо того, що твори мистецтва і досі знаходяться у церкві. Про подальші плани і дії пікетувальниів священик говорити відмовився, мотивуючи тим, що мас-медіа все одно перекрутять факти.

Джерело: “Високий вал”