2008 р. Згорів похідний храм-намет УПЦ (МП) у Чернігові

Дата: 02.04.2008

Похідний храм-намет УПЦ (МП), встановлений поруч із Катерининським храмом у центрі Чернігова, згорів вночі 1 квітня. Пожежа знищила храмові ікони, церковні книги, требники. За попередньою інформацією, ніхто з людей, які чергували всередині храму і ночували там, не постраждав. На місці події ведуться слідчо-оперативні дії, правоохоронці опитують свідків події. Імовірно, причиною пожежі став вогонь з пічки-«буржуйки», встановленої у наметі.

Правоохоронці вивчають також версію щодо навмисного підпалу.За словами виконуючого обов’язки директора Національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Сергія Чернякова, храм-намет згорів повністю. Однак розташований впритул невеликий господарчий намет майже не постраждав. Наскільки пошкоджений сам Катерининський храм – пам’ятка архітектури XVII ст., наразі невідомо.

Як повідомляє «Високий вал», настоятель похідного храму УПЦ (МП) о. Олександр Ледовий розповів, що причиною пожежі у храмі є підпал. Як стверджують представники УПЦ (МП), вони зауважили кілька невідомих у масках, які, розбивши скло у наметі, кинули в середину якусь рідину, а самі втекли. За словами о. Олександра, він вибіг на крики та хотів наздогнати зловмисників, але вони швидко втекли.

Подію прокоментував заступник голови православної громади УПЦ КП козацької Катерининської церкви Віктор Левченко. Він виключає навмисний підпал намету. Найбільш ймовірною причиною пожежі, за його словами, є порушення правил енергобезпеки.

Як інформує «Православіє в Україні», храм-намет віруючі УПЦ (МП) встановили біля Катерининської церкви у липні 2006 року. Таким чином вони висловлюють протест щодо рішення екс-губернатора Чернігова Миколи Лаврика про передачу Катерининського храму козацькій громаді УПЦ КП.

Вищий апеляційний суд щодо проблеми Катерининської церкви відбудеться у Києві 18 квітня.

Джерело: РІСУ

* * * * *

Біля Катерининської церкви у Чернігові згорів намет, встановлений віруючими Української православної церкви (МП). Постраждалі заявили, що це стало наслідком підпалу, поєднаного з замахом на життя людей, які там знаходились.

Як розповів ієрей Олександр Лєдовой – настоятель похідної церкви (так віруючі називають згорілий намет), щоночі у великому наметі відбувалось моління. З 3-ї до 4-ї години люди здійснювали Хресний хід довкола Катерининського храму і в наметі нікого не було. Священик вважає, що якби метою зловмисників було спалення тільки намету, вони могли б знайти для цього підходящий момент. Однак пожежа сталась о 5-й ранку, коли люди вже готувалися спати.

Двох зловмисників у чорних масках, за словами о. Олександра, бачила жінка, котра вийшла назовні. Молодики полили намет у двох місцях якоюсь рідиною, хлюпнули її через вікно всередину, підпалили і втекли. Шестеро віруючих, що перебували в наметі, не постраждали.

На запитання щодо подальших дій, ієрей Олександр відповів, що віруючі не припинять тут молитися і шукатимуть можливості відновити “похідну церкву”.

Як повідомили в ЦЗГ УМВС Чернігівської області, кримінальну справу за фактом спалення церковного намету (за статтею “Хуліганство”) порушив міський відділ міліції. Його співробітники взяли на експертизу фрагменти обгорілої конструкції та решки речовини, розлитої на асфальті.

Помічник начальника Головного управління МНС в області Андрій Хожаінов, який був на місці відразу після виклику, вважає, що говорити про підпал ранувато. Адже в наметі постійно горіли свічки, працювали на твердому паливі буржуйки. До намету також була підведена електрика з найближчого стовпа. “Справжню причину встановить слідство”, – сказав А. Хохаінов.

Свої намети під храмом Св. Великомучениці Катерини у Чернігові православна церква Московського патріархату встановила 1 липня 2006 року на знак протесту проти передачі його релігійній громаді УПЦ (КП). Незважаючи на скасування судом розпорядження про передачу церкви, протестувальники залишились стояти під нею табором.

(за повідомленням інформагентств)