2008 р. Катерининська церква стане кафедральним собором Чернігівської єпархії УПЦ КП

Дата: 22.07.2008

Як провідомив кореспонденту РІСУ Любові Потапенко секретар єпархіального управління Чернігівської єпархії УПЦ КП, священик чернігівського храму Параскеви П’ятниці отець Роман Кіник, Катерининська церква стане кафедральним собором Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП). Досі функцію кафедрального собору виконувала маленька і тісна П’ятницька церква, яка вміщала дуже мало осіб.

Наразі ведуться роботи з розчистки Катерининської церкви, з боями переданої козацькій православній громаді. Тут добровільно і безкоштовно працюють парафіяни, серед яких багато молоді, що належить до патріотичних громадських об’єднань. Вони демонтують музейні вітрини та стенди, що залишилися в храмі після «виселення» звідти восени минулого року музею, прибирають сміття.

Тимчасовий іконостас поки що зробили з матеріалу тих же стендів. На нього прикріпили, замість експонатів, зображення ікон. У храмі відчувається сильна вологість. За словами фахівців, причиною цього є пошкодження системи опалення і те, що понад два роки приміщення не провітрювалося.

Поряд з храмом продовжує стояти намет опонентів з УПЦ (МП). Сотня цих людей 22 липня прийшла пікетувати міську раду, де відбувається чергова сесія.

За ініціативою фракцій Комуністичної партії, прогресивних соціалістів і Партії регіонів у чернігівській міськраді депутати на засіданні чергової сесії вирішили вкотре розглянути вже вирішене питання Катерининської церкви. Як інформує «Високий Вал», за те, щоб розглянути це питання першочергово, незважаючи на остаточне рішення суду, думку міської громади та інші важливі проблеми міста, проголосувало 33 депутати.

Депутати зазначених фракцій мають намір звернутися до голови Чернігівської облдежадміністрації Володимира Хоменка з вимогою скасувати рішення попереднього очільника ОДА про передачу храму православній громаді УПЦ КП, незважаючи на те, що Вищий апеляційний суд України підтвердив законність такого рішення.

Джерело: РІСУ