2008 р. Катерининська церква: Московському патріархату закон не писаний? Або заупокійні…

2008 р. Катерининська церква: Московському патріархату закон не писаний? Або заупокійні молитви під храмом

Дата: 19.07.2008

«Високий вал» взяв інтерв’ю у єпископа Чернігівського і Ніжинського Української православної церкви Київського патріархату Іларіона одразу після ранкового розблокування Катерининської церкви у Чернігові. Інтерв’ю брали «на телефон», оскільки владика знаходиться всередині храму. Ззовні 15-20 «віруючих»-блокувальників Московського патріархату моляться в бік п’яти міліціонерів, які знаходяться біля дверей до храму і охороняють громадський порядок. «Віруючі» УПЦ-МП просять журналістів розказати, що «нас тут много».

Отже, розпитуємо владику Іларіона про перебіг подій:

– До храму потрапили зранку без особливо великих зусиль та перешкод я на чолі з Козацькою громадою Української православної церкви Київського патріархату. Зараз навели тут порядок. Бо що тут може бути, якщо вже 2 роки сюди ніхто не заходить? Служимо молебні, молимося і чекаємо. Коли припиниться весь той безлад, який твориться навколо Катерининського храму.

Хочу зауважити таку річ. Коли ми молимося тут всередині храму за український народ, за владу, за Президента, за добробут народу, то та громада, яка пікетує вхід до Катерининського храму, ніде не зареєстрована і не має юридичного статусу, дозволяє собі поряд з молитвами прокляття. Вони моляться і в той же час під дверима читають молитви, які читають тоді, коли хоронять людей.

– Тож блокада храму триває?

– Вони блокують, але міліція нам допомагає. Якщо нам потрібно вийти чи зайти в храм, у нас є допомога. Перед тим як зайти у Катерининський собор, ми звернулися з офіційною заяво. Ми попередили, що будемо входити в собор. Щоб з боку міліції було забезпечення громадського порядку. Що зараз міліція і робить.

– На які дії Ви ще очікуєте від чернігівської міліції?

– Особисто я вдячний і Івану Петровичу Катеринчуку, і працівникам, які зараз роблять все для того, щоб забезпечити спокій і хоч трохи втихомирити тих людей, які все більше і більше збурюються навколо храму. Я маю на увазі начебто «віруючих» Московського патріархату. Хочу зауважити, що за всю історію Церкви таких людей ніколи не можна було назвати віруючими.

Перед тим як заходити, ми показали документ – рішення Вищого господарського суду. В якому чітко зазначено, що культова споруда Катерининський храм передається у користування козацької громади Української православної церкви Київського патріархату. Рішення остаточне, оскарженню не підлягає. І знаєте, такі «віруючі», які нехтують законом України… На що можна далі сподіватися від таких людей?

– То які шляхи зняття блокади і оздоровлення ситуації навколо храму ви бачите?

– Ви знаєте, якщо пікетувальники називають себе віруючими Московського патріархату, а у молитвах поминають патріарха Олексія і єпископа Амвросія, який зараз очолює Чернігівську єпархію, зараз має втрутитися у ситуацію в першу чергу керівництво єпархії УПЦ МП. Щоб побожно і розумно вирішити цю ситуацію.

Я глибоко переконаний, що вже минув той час, коли Московський патріархат дозволяв собі безлад, дозволяв собі отаке зверхнє нахабне ставлення, і знущання над віруючими Української православної церкви Київського патріархату. Ми молимося за їхнє здоров’я, за мир і спокій. Тепер черга за ними.

Джерело: “Високий вал”