1970 р. Українське золотарство

Від ранніх робіт майстра NH (два парних ліхтарі) збереглися лише піддоння (КДІМ, № 5530, 5528). Кожний з них має значні розміри і стоїть на трьох ніжках у вигляді звіриних лапок з галькою в пазурах; поверхня напівсферичної форми, по горизонталі членується профільованими: стрічками. На одній з таких стрічок укріплені три масивні литі постаті ангелів, які руками підтримують гірлянди овочів. Трохи вище цих фігур – три постаті херувимів з чотирма крилами кожний. Все тло багато орнаментовано складним візерунком у вигляді плетіння стилізованого тонкого листя рослин та стрічки (такі мотиви часто зустрічаються на виробах цього майстра). По краю піддоння вигравірувано тавро майстра й напис:

«Сии лихтарі за благословением привилебнеишего господина нашего оца Романа Копі святыя Киевопечерския Лавры архимандрита. Тояж Лавры в соборную црков Успения присвятыя богородици на великий престол, боголюбивы коштом благородия его милостивого Пана Ивана Дмитриевича Двигубского сотника бывшаго Змиевского. Сооружены 1735 року Марта в 25 день. Важать сии лихтари ободва фунтов 21 и 10 лот».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 123 – 124.