Оправа євангелія, 1731 р.

Розмір зображення: 800:551 піксел

Чорненим орнаментом захоплювався не тільки І. Білецький. У Києво-Печерському історико-культурному заповіднику зберігається срібна оправа 1731 р. з тавром анонімного майстра (AS), яка має під клеймами чорнене тло з трав’яним узором (КПЛ, № 232). Характер орнаментального візерунка відмінний від оправ Білецького. За своїм стилем оправа стоїть значно ближче до виробів І. Равича. Особливо це стосується орнаментального ажуру навколо середників, який настільки подібний до оправи, виготовленої Равичем у 1703 p., що здається її копією. Те ж саме можна сказати про форми наріжників. Але оправа виконана бездоганно. Композиція її логічна, чітка, орнаментальні прикраси чудово поєднані з формами клейм і доповнюють художню виразність оправи. Проробка всіх деталей, і особливо акантового ажуру, доведена до віртуозності. (с. 118)

Срібна оправа євангелія, оздоблена черню. Майстер AS. 1731 р. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 232

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 191.