Потир, 1751 р.

Потир, 1751 р.

Серед цих виробів [келихів майстра NH] є окремі келихи, які вирізняються своїм стилем, зокрема, келих, датований 1751 р. (КПЛ, № 2230). На чаші він має на ажурну, а суцільну сітку з чудовим карбованим рослинним орнаментом у вигляді пагінців з ніжним листям та плодами. На трьох медальйонах з примхливим обрамленням зображено розп’яття й постаті двох печерських святих. Між медальйонами викарбувано три голівки херувимів з розчепіреними крильцями. На стержні масивне, майже круглої форми, орнаментоване соковитими плодами і двома медальйонами з різьбленими сюжетними композиціями, яблуко. Над яблуком сплющена пукля. Верхня частина седеса, на відміну від інших, має круглу конусоподібну форму, нижня – піднята й членується по горизонталі профільованою золотою стрічкою. Вся поверхня орнаментована стилізованим листям, гірляндами плодів; орнаментальні прикраси доповнюють три голівки херувимів і три медальйони з зображенням релігійних сцен. Краї піддону мають вигляд хвилястої золотої стрічки, на якій вигравірувано тавра майстра й міста, а також напис: «Сия чаша сделана на пещеру преподобного Феодосия тщанием иеромонаха Тимофея блюстителя тоя пещери: року 1751». (с. 121 – 122).

Срібний келих, карбований. Майстер NН. 1751 р. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2230

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 171.