^Києво-Печерська лавра (№ 21)

Гостиний двір

Гостиний двір

Гостиний двір

Від Оглядового майданчика на верхній території Лаври дорога веде до печер та Гостиного двору.

Гостиний двір з лікарнею та церквою існує ще з XI ст., з часів Феодосія Печерського, який на цьому місці збудував притулок для жебраків та хворих.

У XVIII ст. тут була побудована трапезна для жебраків, хворих та бідних прочан. Пізніше тут також звели готель для чернечої братії та приїжджих.

У середині ХІХ ст. на території Гостиного двору дерев’яні будівлі замінювались кам’яним. Були побудовані готельні корпуси і цілий ряд господарських споруд. У ці самі роки вздовж спуску з Києво-Печерської цитаделі до Ближніх печер споруджується кам’яна огорожа з воротами для входу на територію Гостиного двору. Біля воріт будується кам’яна келія для сторожа.

У ХІХ ст. на території Гостиного двору, за проектом академіка архітектури В.М.Ніколаєва, було збудовано ще кілька готельних корпусів.

Архітектура споруд на території Гостиного двору оформлена у класичному стилі. У 1979-1980 рр. всі споруди капітально відремонтовані.

2008 р. Космічна зйомка Google Map з номерами корпусів
Гостиний корпус та контора (корпус № 54) 1870 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Гостиний корпус та контора (№ 54) (+)
2009 р. Корпуси № 55 (зліва) і 60 (справа). Вигляд з північного заходу
Келії гостиного двору (корпус № 55) 1829 – 1830 рр. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури…
Келії гостиного двору (№ 55) (+)
Корпус № 56 1846 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР”…
Готель для прочан (№ 56) (+)
2009 р. Перспектива головної вулиці з півночі на південь (зліва – № 98, 64а, справа – № 56, 65)
Загальний вигляд з південного сходу. 16 квітня 2009 р. Фото М.І.Жарких.
Корпус (№ 57а – умовно)
Келії гостиного двору (корпус № 58) 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Келії гостиного двору (№ 58) (+)
Господарський флігель (корпус № 60) 1885 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Флігель (№ 60) (+)
Келії гостиного двору (корпус № 63) 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Келії гостиного двору (№ 63) (+)
Свічкарня (корпус № 64) 1874 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). –…
Свічкарня (№ 64) (+)
Корпус (№ 64а)
Корпус (№ 64а) (+)
2009 р. Перспектива головної вулиці з півдня на північ (зліва – № 65, 56, справа – № 64а, 98)
Лікарня і церква гостиного двору (корпус № 68) 1866 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури…
Лікарня (№ 68) (+)
Келії гостиного двору (корпус № 69) 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Келії гостиного двору (№ 69) (+)
Келії гостиного двору (№ 71)
Сторожка (№ 71а)
Сторожка (№ 71а)
Загальний вигляд із заходу. 16 квітня 2009 р. Фото М.І.Жарких. 	Західна брама (корпус № 71б) 1852 р. [Державний реєстр національного культурного…
Західна брама (№ 71б)
Брама Нижньої лаври (№ 71в)
Брама Нижньої лаври (№ 71в) (+)
Корпус (№ 98)
Корпус (№ 98) (+)
2009 р. Перспектива вулиці від брами в бік Ближніх печер
2009 р. Перспектива вулиці зі сходу на захід (корпуси 54, 68, 58)
2009 р. Обвал частини підпірної стіни
2009 р. Обвал частини підпірної стіни (+)
15 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких. 	На передньому плані – південний оборонний мур Верхньої лаври. Над ним – лікарня (корпус 68), над нею – келії…
2011 р. Вигляд з північного сходу (+)