Гостиний двір

Гостиний двір

Гостиний двір

Від Оглядового майданчика на верхній території Лаври дорога веде до печер та Гостиного двору.

Гостиний двір з лікарнею та церквою існує ще з XI ст., з часів Феодосія Печерського, який на цьому місці збудував притулок для жебраків та хворих.

У XVIII ст. тут була побудована трапезна для жебраків, хворих та бідних прочан. Пізніше тут також звели готель для чернечої братії та приїжджих.

У середині ХІХ ст. на території Гостиного двору дерев’яні будівлі замінювались кам’яним. Були побудовані готельні корпуси і цілий ряд господарських споруд. У ці самі роки вздовж спуску з Києво-Печерської цитаделі до Ближніх печер споруджується кам’яна огорожа з воротами для входу на територію Гостиного двору. Біля воріт будується кам’яна келія для сторожа.

У ХІХ ст. на території Гостиного двору, за проектом академіка архітектури В.М.Ніколаєва, було збудовано ще кілька готельних корпусів.

Архітектура споруд на території Гостиного двору оформлена у класичному стилі. У 1979-1980 рр. всі споруди капітально відремонтовані.