Києво-Печерська лавра (№ 21)

Ризниця

Київський майстер Федір Коробка з 1816 по 1823 р. виконав на замовлення Києво-Печерської лаври такі роботи: срібну шату на образ Антонія (1818 – 1819), дві срібні шати на ікони собору преподобних отців (1820), срібну шату на образ св. Варвари (1822) для Хрестовоздвиженської церкви і п’ять лампад із срібла.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 165.

СЕНГУРОВСЬКИЙ ІВАН – київський майстер. У 1777 р. він зробив на замовлення Києво-Печерської лаври срібну шату на ікону Іоанна Златоуста.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 184.

СТРЕЛЬБИЦЬКИЙ САМСОН ІВАНОВИЧ – один з найпопулярніших київських майстрів кінця XVIII – першої чверті XIX ст.

Він виготовив багато різних виробів на замовлення Києво-Печерської лаври.

Так, у 1801 р. він зробив із срібла замовника два великих свічники вагою по пуду кожний до предмісних ікон спасителя і богоматері;

у 1803 р. – свічник для архієрейських відправ вагою 10 фунтів.

У 1823 р. зробив срібну шату на ікону св. Володимира в Успенський собор Києво-Печерської лаври;

у 1829 р. разом із своїм сином виготовив срібний круг на «чудотворну» ікону Києво-Печерської лаври.

Зберігся лише потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 423) з написом: «Архимандрита Варлаама Кринецкого собственнымъ его коштомъ 1823 года мая дня».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 186 – 187.

ЧИЖЕВСЬКИЙ ГРИГОРІЙ – діяльність цього майстра припадає на другу половину XVIII ст. З атестата, виданого Києво-Печерською лаврою, видно, що він виконав на замовлення монастиря такі роботи:

у 1782 р. – золоту ковану митру, оздоблену чотирма фініфтями, коштовним камінням і перлами, та срібний круг до «чудотворної» ікони Успіння;

у 1783 р. – срібні прикраси для ікони, що була подарована царською родиною Києво-Печерській лаврі;

у 1785 р. – потир, дискос і зірку.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 193.

АН – цим тавром позначені такі вироби:

свічники (КДІМ, № 4481) з написом на кожному: «Сій два подьсвещники зделаны въ Киево-Печерскую Лавру 1796 года месяца геиваря 27 числа»,

хрест (КДІМ, № 4787) з написом: «Собственнымъ своим коштом монаха Вакха Сиваша весу въ нихъ 6 фунтовъ 23 зол. червонцев восемь»,

а також два свічники (КДІМ, № 4525, 4526) з таким написом на кожному: «Сій два подсвешника зделаны во святую Киево-Печерскую Лавру на престол 1811 года февраля 1 дня до святого Іоана Предтечи».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 146.

Вкладені елементи

До цього ж часу і стилю належать бездоганний одиночний рельєф богоматері Оранти та рельєфний триптих богоматері з Антонієм і Феодосієм. Оранта…
Оранта, рельєф з Києво-Печерської лаври. 14 ст.
На першому етапі свого розвитку золотарство було позначене рисами давньоруського мистецтва, традиції якого стали основою для розвитку всього…
Кадильниця, 1541 р. (+)
Горностаєве євангеліє. 1542 р.
Плащаниця. 1655 р.
Плащаниця. 1655 р. (+)
Золотарство протягом усієї історії свого розвитку перебувало в тісному взаємозв’язку з іншими видами мистецтва, зазнавало постійного впливу з боку…
Панагія, нижня кришка, 1655 р. (+)
За своїми формами й характером орнаментальних мотивів дещо відрізняється від попереднього золотий потир, пожертвуваний у 1686 р. гетьманом…
Потир, 1686 р. (+)
Оправа євангелія, 1695 р.
Такі ж наріжники, як у обох попередніх оправ, є і в третій оправі, що зберігається в Державному музеї українського образотворчого мистецтва УРСР…
Оправа євангелія, перед 1698 р. (+)
На Україні зустрічалась і філігрань, проте дуже рідко. Нею користувались поодинокі майстри, які домоглися великої вправності в цій техніці.…
Чарка І.Сенютовича, поч. 18 ст.
Нерідко в золотарстві зустрічаються орнаментальні мотиви та сюжетні композиції, споріднені з книжковими гравюрами. Так, на срібній оправі євангелія…
Оправа євангелія, 1701 р. (+)
Найдавніше тавро, що вдалось нам виявити, стоїть на срібному потирі, піднесеному в 1719 р. ієромонахом Петронієм Воздвиженській церкві…
Потир, 1719 р. (+)
Чудовим і оригінальним київським золотарем був також Ієремій Стефанович Білецький. На жаль, про його життя ми маємо дуже скупі відомості. Жив він на…
Оправа євангелія, 1722 р.
Чорненим орнаментом захоплювався не тільки І. Білецький. У Києво-Печерському історико-культурному заповіднику зберігається срібна оправа 1731 р. з…
Оправа євангелія, 1731 р. (+)
Велику художню виразність має срібна оправа на «Служебнику», яка також оздоблена чорненим узором під клеймами, але не позначена тавром майстра. З…
Верхня дошка оправи служебника, 1732 р. (+)
Свічники, 1735 р.
Свічники, 1735 р. (+)
Потир, 1741 р.
Потир, 1741 р.
Срібна оправа євангелія, карбована. Майстер Ф. Левицький. 1749 р. Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1511 	Джерело: Петренко М.З. Українське…
Оправа євангелія, 1749 р. (+)
Для виконання рельєфних узорів майстри застосовували карбування. Суть цієї техніки полягає в тому, що за допомогою стальних брусків-пуансонів…
Потир, 1 пол. 18 ст. (+)
Серед цих виробів [келихів майстра NH] є окремі келихи, які вирізняються своїм стилем, зокрема, келих, датований 1751 р. (КПЛ, № 2230). На чаші він…
Потир, 1751 р. (+)
Дарохранильниця, 1756 р.
Київський майстер Федір Левицький зробив дискос (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2331) з написом: «Сей дискосъ зделанъ…
Дискос, 1758 р.
На другу половину XVIII ст. припадає також діяльність київського золотаря Олексія Тимофійовича Іщенка. Це був досить популярний для свого часу…
Верхня дошка оправи євангелія, кін. 18 ст. (+)
Кіот 1800 р. і хрест 1803 р.