Ризниця

Київський майстер Федір Коробка з 1816 по 1823 р. виконав на замовлення Києво-Печерської лаври такі роботи: срібну шату на образ Антонія (1818 – 1819), дві срібні шати на ікони собору преподобних отців (1820), срібну шату на образ св. Варвари (1822) для Хрестовоздвиженської церкви і п’ять лампад із срібла.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 165.

СЕНГУРОВСЬКИЙ ІВАН – київський майстер. У 1777 р. він зробив на замовлення Києво-Печерської лаври срібну шату на ікону Іоанна Златоуста.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 184.

СТРЕЛЬБИЦЬКИЙ САМСОН ІВАНОВИЧ – один з найпопулярніших київських майстрів кінця XVIII – першої чверті XIX ст.

Він виготовив багато різних виробів на замовлення Києво-Печерської лаври.

Так, у 1801 р. він зробив із срібла замовника два великих свічники вагою по пуду кожний до предмісних ікон спасителя і богоматері;

у 1803 р. – свічник для архієрейських відправ вагою 10 фунтів.

У 1823 р. зробив срібну шату на ікону св. Володимира в Успенський собор Києво-Печерської лаври;

у 1829 р. разом із своїм сином виготовив срібний круг на «чудотворну» ікону Києво-Печерської лаври.

Зберігся лише потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 423) з написом: «Архимандрита Варлаама Кринецкого собственнымъ его коштомъ 1823 года мая дня».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 186 – 187.

ЧИЖЕВСЬКИЙ ГРИГОРІЙ – діяльність цього майстра припадає на другу половину XVIII ст. З атестата, виданого Києво-Печерською лаврою, видно, що він виконав на замовлення монастиря такі роботи:

у 1782 р. – золоту ковану митру, оздоблену чотирма фініфтями, коштовним камінням і перлами, та срібний круг до «чудотворної» ікони Успіння;

у 1783 р. – срібні прикраси для ікони, що була подарована царською родиною Києво-Печерській лаврі;

у 1785 р. – потир, дискос і зірку.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 193.

АН – цим тавром позначені такі вироби:

свічники (КДІМ, № 4481) з написом на кожному: «Сій два подьсвещники зделаны въ Киево-Печерскую Лавру 1796 года месяца геиваря 27 числа»,

хрест (КДІМ, № 4787) з написом: «Собственнымъ своим коштом монаха Вакха Сиваша весу въ нихъ 6 фунтовъ 23 зол. червонцев восемь»,

а також два свічники (КДІМ, № 4525, 4526) з таким написом на кожному: «Сій два подсвешника зделаны во святую Киево-Печерскую Лавру на престол 1811 года февраля 1 дня до святого Іоана Предтечи».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 146.