Верхня дошка (проект)

Перш ніж виготовити ту чи іншу золотарську річ, робили абрис – контурний рисунок в розмір натури. Абриси звичайно малювали художники на папері. Один з таких абрисів оправи євангелія зберігається в кужбушку колишньої бібліотеки Києво-Печерської лаври. Середники обох дощок мають форму овалів в дубових віночках з пишним рослинним обрамленням. Але сюжетні композиції на середниках різні. На чільній дошці зображено новозавітну трійцю, на спідній – старозавітну трійцю. На овальних наріжниках чільної дошки – євангелісти з своїми символами. Наріжники зв’язуються між собою пишним витким листям аканта. Такого самого характеру орнаментальні прикраси і на спідній дошці. По вільному полю навколо середників обох дощок розкидано по шість зірок. З напису, який зроблено на малюнку чільної дошки, дізнаємося, що його «року 1749 месяца августа 19 дня рисовал Васил Маркиянович из Слуцка у малярне его прозвано Шидурка».

За цим абрисом була виготовлена в тому ж році срібна оправа з дарчим написом: «В славу божию и честь богоматери в церковь Великую Печерскую сие евангелие состроися коштом иеромонаха Алимпия Галина начальника малярского року 1749 месяца октября» (КДІМ, № 1511). На оправі виштампувано тавро київського майстра Федора Левицького.

Оправа майже точно відтворює проект. Майстер блискуче втілив його в метал. Відступ від проекту зроблено тільки в сюжетній композиції середника спідньої дошки – замість трьох ангелів викарбувано постать богородиці, що сидить з немовлям на руках, коло неї – ігумени Києво-Печерської лаври Антоній та Феодосій. Біля ніг богородиці зображено на колінах, мабуть, самого донатора. Корінця і застібок в проекті немає, але в оправі вони компонуються з іншими клеймами дуже гарно.

Проект срібної оправи євангелія. Художник В. Маркіянович. 1749 р. Центральна наукова бібліотека АН УРСР, відділ естампів і репродукцій, лаврські кужбушки, ХІХ-67/ХХ-19 (чільна дошка)

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 32.