Паспортна інформація

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Комплексний пам’ятник Малахів курган знаходиться на однойменній висоті (97,0 м) на Корабельній стороні. На ній знаходяться пам’ятники оборони Севастополя 1854-1855 рр.: оборонна вежа Корніловського бастіону, місця смертельного поранення адміралів В.О. Корнілова та П.С. Нахімова, фрагменти зруйнованого пам’ятника В.О. Корнілову, братська могила російських воїнів та місця 9-и батарей (протиштурмової, на гласисі №№ 17, 18, 28, 44, 74, 84 і 127).

У центрі Малахова кургану знаходиться комплексний пам’ятник періоду оборони Севастополя 1941-1942 рр. – батарея капітан-лейтенанта А.П. Матюхіна (№ 111/701). У комплекс пам’ятника входять: командний пункт батареї, дві її гармати та два склади боєзапасів з відповідними меморіальними дошками.

Пам’ятником воїнам, що звільняли Севастополь у 1944 р., являється пам’ятник льотчикам 8-ї повітряної армії.

23 лютого 1958 р. на оборонній вежі був запалений вічний вогонь. У 1956-1970 рр. на кургані висаджений парк із 4000 листяних і хвойних дерев. У 1970 р. до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна трудящі Нахімовського району висадили на Малаховому кургані 100 кедрів.

У центрі кургану, на алеї Дружби, висаджені дерева керівниками партії й радянської держави, космонавтами, почесними гостями Севастополя.

Малахів курган названий по імені популярного в Севастополі капітана М.М. Малахова. Під час Кримської війни 1853-1856 рр. на кургані був побудований головний бастіон Корабельної сторони. На озброєнні бастіону станом на 5 (17) жовтня 1854 р. було 7 батарей з 33-а гарматами, а до кінця оборони – 9 батарей з 76-ю гарматами. Улітку 1854 р. на кургані була побудована двох’ярусна оборонна вежа.

Бастіон кургану входив у четверту дистанцію оборонної лінії, якою до 7 (19) березня 1855 р. командував контр-адмірал В.І. Істомін. З кінця січня 1855 р. Малахів курган став основним об’єктом ударів супротивника. Контр-мінна оборона на Малаховому кургані велася під керівництвом штабс-капітана Х.Я. фон Клубена.

5 (17) жовтня 1854 р. на кургані був смертельно поранений В.О. Корнілов, після чого бастіон був названий Корніловським. 7 (19) березня 1855 р. поблизу кургану був убитий В.І. Істомін. 28 червня (10 липня) 1855 р. на кургані був смертельно поранений П.С. Нахімов.

27 серпня (8 вересня) 1855 р. після важких рукопашних боїв Малахів курган був залишений, захисники міста відійшли на Північну сторону Севастополя.

У 1895 р. на Малаховому кургані був відкритий пам’ятник В.О. Корнілову. У 1902-1905 рр. у зв’язку з 50-річчям першої оборони Севастополя на кургані була реставрована оборонна вежа, позначено місце смертельного поранення П.С. Нахімова та місця розташування батарей, вмонтований у граніт хрест із ядер на місці смертельного поранення В.О. Корнілова, споруджений пам’ятник на братській могилі.

В другій обороні Севастополя в 1941-1942 рр. на Малаховому кургані була встановлена двогарматна батарея № 111 (701) капітан-лейтенанта А.П. Матюхіна. Батарея в ході оборони вела інтенсивний вогонь по супротивнику. Після запеклого бою 30 червня 1942 р. позиції зруйнованої батареї були залишені.

У 1958 р. пам’ять захисників батареї була увічнена установкою на місцях її гармат двох однотипних гармат й відбудовою командного пункту батареї та двох складів боєзапасів. На всіх об’єктах пам’ятника були встановлені меморіальні дошки.

У 1944 р. на Малаховому кургані був споруджений пам’ятник льотчикам 8-ї повітряної армії, що приймала участь у визволенні Севастополя в травні 1944 р.

В роки Великої Вітчизняної війни фашисти зруйнували пам’ятники В.О. Корнілову та на братській могилі, меморіальне позначення на місці смертельного поранення П.С. Нахімова. Сильно постраждали оборонна вежа Корніловського бастіону і меморіальні позначення всіх дев’яти батарей. У 1957 р. відновлено нове меморіальне позначення на місці смертельного поранення П.С. Нахімова.

Реставраційні роботи:

Реставраційні роботи усього меморіального комплексу Малахів курган провадилися у 1952-1956 рр., потім у 1958-1962 рр. та у 1968 р. за проектами архітекторів А.Л. Шеффера та Н.А. Яшкіной. Проекти відбудови та реконструкцій знаходяться в архіві Севастопольської філії Гіпроміста.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Архів Севастопольської філії Гіпроміста.

Фонди музею героїчної оборони і визволення Севастополя.

Севастопольський міський архів.- Ф.359.- Оп.1.- Д.358; Ф.Р-122.- Оп.1.- Д.121.

ЦДА ВМФ.- Ф.8.- Оп.1.- Д.21; Ф.283.- Оп.1.- Д.483; Ф.365.- Оп.1.- Д.33.

ЦДІА.- Ф.1152.- Д.118.

Тотлебен Э.И. Описание обороны г. Севастополя.- Ч.1, 2.- СПб., 1863, 1871.

Ванеев Г.И. Героическая оборона Севастополя 1941-1942.- Воениздат, 1969.

Гармаш П. Город-герой Севастополь.- Симферополь, 1975.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Схематичний план.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Схематичний план охоронної зони.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Загальний вигляд.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Вигляд з півночі.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Вигляд з півдня.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Вигляд із заходу.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Фрагмент. Головна алея. Вигляд з півночі.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Фрагмент. Головна алея. Вигляд з півдня.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Фрагмент. Головна алея. Вигляд із заходу.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Фрагмент. Площа перед оборонною вежею.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Фрагмент. Площа біля пам’ятника воїнам 8-ї повітряної армії. Вигляд з півдня.

Меморіальний комплекс пам’яток оборони міста Малахів курган. Фрагмент. Площа біля пам’ятника воїнам 8-ї повітряної армії. Вигляд зі сходу.