Пам’ятник О.І. Казарському

Пам’ятник О. Казарському (інкерманський камінь, бронза, чавун) (Матроський бульвар) – пам’ятка монументального мистецтва (1834 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Пам’ятник герою російсько-турецької війни 1828-1829 років О.І. Казарському (Матроський бульвар) – пам’ятка монументального мистецтва (1834 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Пiд час росiйсько-турецької вiйни 1828-1829 рокiв нев’янучою славою покрив себе бриг “Меркурiй”. Екiпаж 20-гарматного брига “Меркурiй” пiд командуванням капiтана-лейтенанта А.I. Казарського протягом чотирьох годин вiв бiй iз двома флагманськими лiнiйними кораблями, якi мали 184 знаряддя. За вiйськову доблесть “Меркурiй” був нагороджений Георгiївським прапором, всi члени екiпажу одержали бойовi нагороди. Вiдтодi i донинi до складу Чорноморського флоту традицiйно входять кораблi й судна, що носять горде iм’я “Пам’ять Меркурiя”. Понад пiвтора столiття у Севастополi на Матроському (Мiчманському) бульварi здiймається оригiнальний пам’ятник, на якому збереглися написи: “Казарському”, “Потомству в приклад”. Автор А. Брюлов. Бронза, чавун, iнкерманський камiнь. Макет античного судна триреми встановлений на високому постаментi (1834-1839 рр). [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].