Пам’ятник воїнам 8-ї повітряної армії

Пам’ятка історії

Липень 1944 р.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою штучну похилу скелю з каменю та щебеню на цементному розчині, з якої спрямований на захід макет винищувача “ЯК-40”. Загальна висота пам’ятника – близько 5,0 м. На скелі-постаменті – дві меморіальні дошки. На дошці на західному боці пам’ятника напис: “Пройдут века, но никогда не померкнет слава героев-летчиков, павших за освобождение Крыма”.

Зі східного боку розташована дошка з написом: “Установлен 8-й воздушной армии. Проект инженера-капитана Королева. Построен В/ч 21328 капитана Санепева 3-12 июля 1944 г.”.

У грудні 1960 р. замінена меморіальна дошка з текстом про дату будівлі та творців пам’ятника.

В результаті успішного здійснення Кримської наступальної операції 9 травня 1944 р. був звільнений Севастополь. У розгромі німецько-фашистських військ у Криму та у визволенні Севастополя брали активну участь і льотчики 8-ї повітряної армії під командуванням Героя Радянського Союзу генерал-полковника авіації Т.Т. Хрюкіна. Тільки з 5 по 12 травня 1944 р. льотчики цієї армії зробили понад 10 000 літако-вильотів і збили над Севастополем понад 100 літаків супротивника.

Пам’ятник льотчикам 8-й повітряної армії, що загибли в боях за Крим, встановлено на Малаховому кургані в липні 1944 р. за проектом інженера-капітана В.П. Корольова.

Реставраційні роботи:

Пам’ятник виготовлений з недовговічних матеріалів і вимагає систематичного догляду. Часткова реставрація і ремонт провадилися в 1954 і 1963 р.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Памятники Севастополя.- К.: Мистецтво, 1972.

Чебанюк З. Севастополь.- Симферополь, 1967.