Місце протиштурмової батареї

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський район, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою меморіальну стінку з кримбальського вапняка, встановлену на місці батареї. Розміри меморіального позначення: довжина-1,8 м, ширина – 0,6 м, висота – 0,8 м. В середині стінки зверху вмонтована чавунна плита (85×45 см) з написом: “1854-1855 гг. Батарея противоштурмовая”. З обох сторін перед стінкою встановлено п’ять гармат часів Кримської війни: 2 36 фунтові гармати (калібр – 173 мм), один однопудовий єдиноріг (калібр – 195 мм) та 2 24 фунтові гармати (калібр – 153 мм).

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя в 1854-1855 р. на Малаховому кургані було встановлено 9 батарей. Протиштурмова батарея була споруджена до 4 (16) жовтня 1854 р. зліва від оборонної башти для ведення навісного вогню по ворогу, який наближався до бастіона. Першим командувачем батареї був капітан-лейтенант 32-го флотського екіпажу І.Н. Кандогурі. Під час оборони батарея постійно вела вогонь по ворогу. 27 серпня 1855 р., після рукопашного бою, батарея була покинута.

Меморіальне позначення батареї було споруджено в 1905 р., в зв’язку з 50-річчям оборони Севастополя.

Дослідження, реставраційні роботи:

Реставрація меморіального позначення і встановлення біля нього гармат проведена в квітні-травні 1958 р. за проектом архітекторів А.Л. Шеффера та Н.А. Яшкіной. Проек знаходиться в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 264

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: В межах охоронної зони Малахового кургану.