Місце смертельного поранення адмірала В.О. Корнілова

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою дві гранітні плити. На одній з них розміром 245×150×30 см вмонтовано хрест із вісімнадцяти бомб. У її основи роміщена друга плита розміром 35×56×20 см. На плиті напис: “На этом месте 5 октября 1854 года смертельно ранен вице-адмирал Владимир Алексеевич Корнилов”.

У 1854 р., на початку оборони Севастополя, начальник штабу Чорноморського флоту віце-адмірал В.О. Корнілов являвся одночасно і начальником штабу військ гарнізону. 5 (17) жовтня 1854 р., під час бомбардування Севастополя супротивником, В.О. Корнілов був смертельно поранений на Малаховому кургані й незабаром помер у морському госпіталі на Корабельній стороні. Похований у склепі Володимирського собору, що будувався в центрі міста.

За наказом адмірала П.С. Нахімова на місці поранення Корнілова було викладено хрест із ядер. У 1905 р., до 50-річчя оборони Севастополя, цей хрест був вмонтований у гранітну плиту.

Автор невідомий.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Центральний Державний військово-морський архів. Фонд АМ. Ф. Штабу Чорноморського флоту.- 1854.

Жандр А. Материалы для истории обороны Севастополя и для биографии В.А. Корнилова.- СПб., 1859.