Малахів курган

Місце батареї на гласисі

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою меморіальну стінку з кримбальського вапняку, встановлену на місці батареї. Розміри меморіального позначення: довжина – 10 м, ширина – 0,8 м, висота – 0,65 м. На кінцях стінки змонтовані дві пірамідки з 36-фунтових ядер. У середній частині стінки у 1905 р. зверху вмонтована чавунна плита (85х45 см) з написом: “1854-1855 гг. Батарея на гласисе”.

Під час оборони Севастополя у 1854-1855 рр. на Малаховому кургані було встановлено 9 батарей. Батарея на гласисі була закладена 14 (26) вересня 1854 р. для ведення флангового вогню по супротивникові перед 2-м та 3-м бастіонами. У грудні 1854 р. на батареї було 14 24-фунтових гармат-карронад.

Першим командиром батареї був капітан-лейтенант 20-го флотського екіпажу К. Явленський. 27 серпня (8 вересня) 1855 р., після рукопашного бою, батарея була залишена.

Меморіальне позначення батареї було споруджено на гласисі (насипу перед оборонною вежею) в 1905 р. у зв’язку з 50-річчям першої оборони Севастополя. Пошкоджено під час Великої Вітчизняної війни. Відновлено у 1958 р.

Автор невідомий.

Реставраційні роботи:

Реставрація пам’ятника зроблена в квітні-травні 1958 р. за проектом архітекторів А.Л. Шеффера та Н.А. Яшкіной. Проект знаходиться в архіві Севастопольської філії Діпроміста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 856 від 20.12.1975 р.

Охоронний № : 114.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. встановлено границі охоронної зони Малахового кургану: площа біля входу на Малахів курган – вул. Островського (включаючи площу Жерве) до злиття з охоронною зоною пам’ятника Істоміну – вул. Істоміна-вул. Героїв Севастополя.

Архів Севастопольської філії Діпроміста.

Берг Н. Записки об осаде Севастополя.- СПб, 1858.